Wat wordt ervaren als chemseks?

In Nederland is voor COC Nederland onderzocht wat ervaren wordt als chemseks. Chemseks is seks warbij drugs (chems, van chemie) een belangrijke rol spelen. Het onderzoek noemt het “seks onder invloed van drugs”.

548 mensen in Nederland hebben in 2018 de vragenlijst ingevuld. 

Over de respondenten

De meeste mensen die het onderzoek invulden wonen in de Randstad. De Randstad is een polycentrische (veelkernige) stedelijke concentratie of conurbatie in het westen van Nederland, een grootstedelijk gebied waar verschillende agglomeraties met eigen centrumsteden aan elkaar gegroeid of groeiende zijn. 

Ze omvat de vier grootste steden van Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, met de verstedelijkte gebieden in hun omgeving.

Een klein aantal mensen (7%) vulden de vragenlijst in vanuit hun woonplaats buiten Nederland. Het onderzoek zelf was in het Nederlands.

Mensen die de vragenlijst invulden waren over het algemeen ietsje ouder.Net iets meer dan 95% van de invullers is man, De andere 5% zijn vrouw, trans, queer of genderfluïde. We zijn verder gegaan met de mannen…

Bijna 92% van deze mannen noemt zijn seksuele oriëntatie homo, 4% noemt zichzelf bi en 1% zegt een man te zijn die (ook) seks met mannen heeft. De rest noemt zichzelf hetero, pan, queer of sadist.

24% van de mannen heeft hiv, waarbij in meer dan 99% het virus ondetecteerbaar is. 3% weet niet of wil niet zeggen of ze hiv hebben. Van de 73% die geen hiv heeft, slikt 19% PrEP.

Bijna driekwart van de mannen laat zich regelmatig testen op soa. Bijvoorbeeld elke 3 maanden (25%), elk half jaar (34%), elk jaar (12%) of om de zoveel sekspartners (3%)

De rest test alleen als ze vermoeden iets te hebben, als een sekspartner iets heeft of als ze rommelen buiten de relatie. 9% laat zich nooit testen.

Cijfers

95% van alle invullers wist wat chemseks was of hadden een vaag vermoeden (8%) vóórdat ze de vragenlijst invulden.

Ze hadden van chemseks gehoord via dating apps (64%), vrienden (54%), sekspartner (53%), sociale media (44%), algemene media (36%), gezondheidsdiensten (GGD’s) (21%), ManTotMan.nl (19%).

Welke drugs? 

Bij chemseks wordt regelmatig meerdere drugs door elkaar heen gebruikt, samen met middelen om de erectie of de slaap te bevorderen. Maar bij welke middelen precies hebben we het over chemseks?

Iedereen kreeg een lange lijst met drugs voorgelegd, waar men op kon aangeven of deze drugs wel of geen chemseksdrugs (chems) was.

“Ja, dit zijn chems”

 • GHB: 88%;
 • MDMA: 80%;
 • Crystal meth: 78%;
 • Cocaïne: 73%;
 • Speed: 73%;
 • Ketamine: 71%;
 • Poppers: 59%;
 • Mefedron: 53%.

Sommige middelen staan ook bekend onder een andere naam. Zo is GHB een afgeleide van GBL, is MDMA het belangrijkste bestanddeel van XTC, crystal meth heet ook wel tina, of soms ice, cocaïne heet meestal coke, ketamine wordt verkocht als Special K en Mefedron staat ook bekend als 4MMC of als Meow Meow.

“Neen, dit zijn gen chems”

 • Tabak: 76%;
 • Alcohol: 59%;
 • Slaapmiddelen: 52%;
 • Erectiemiddelen: 43%;
 • Cannabis: 40%;
 • Paddo’s: 37%;
 • Poppers: 32%;
 • Heroïne: 31%.

Opvallend is dat poppers in beide lijstjes voorkomt. Een aantal mensen gaf aan onzeker te zijn of poppers nu wel of niet bij de chems hoort.

Definities

Hoewel dit onderzoek vooral geïnteresseerd is naar wat mensen zelf vinden wat chemseks is, zijn er wel definities en theorieën bij de experts over welke middelen wel en welke niet in de lijst met chems thuishoren.

Verslavingsexperts in het Verenigd Koninkrijk houden bijvoorbeeld ‘de grote drie’ aan: crystal meth, GHB en Mefedron. Simpelweg omdat ze deze middelen het meest tegenkomen bij problematisch gebruik.

In Nederland heerst meer de opinie dat met uitzondering van poppers, cannabis, alcohol en tabak, alle drugs die gebruikt wordt om seksuele lust te vergroten onder de chems gerekend kan worden.

“Als cultuur gaan we in Nederland een stuk nuchterder om met seks en drugs dan in het Verenigd Koninkrijk. Minder is taboe en het beleid is echt gericht op ‘harm reduction’. Dus: mensen nemen drugs, dat hou je niet tegen en daar gaan we niet moraliserend over doen. Maar weten mensen wat de effecten zijn van de drugs die ze nemen? Hebben mensen genoeg informatie en kennis om op een verantwoorde manier met drugs om te gaan? Is er goeie opvang voor als het misgaat? Aan het eind van deze mail gaan we verder in op de hulp die je mogelijk kunt inschakelen als je daar behoefte aan hebt.”

Chemseks hebben

Bijna de helft van iedereen die de vragenlijst heeft ingevuld gaf aan de afgelopen twaalf maanden één of meerdere keren aan chemseks te hebben gedaan, waarvan 7% antwoordde: ‘al mijn seks is chemseks’.

14% vulde ‘een enkele keer’ in, en 28 % ‘meerdere keren’. Een kleine groep van 7,5% deed de afgelopen 12 maanden niet aan chemseks, maar daarvóór wel.

Waar hebben mensen chemseks?

Chemseks is vooral iets wat bij mensen thuis (49%) gebeurd. Ongeveer een kwart doet het in het uitgaansleven, en éénderde bezoekt wel eens een seksfeestje bij iemand thuis waar chems aan te pas komen.

Zo’n 7% staat ook wel eens high te seksen op een openbare cruiseplek, en de mensen die de vragenlijst invulden doen ook aan chemseks in hotelkamers, in auto’s, op festivals en op dansfeesten.

Favoriete chems

Absoluut aan top staan GHB en MDMA (XTC), beide werden rond de 125 keer genoemd, poppers en ketamine allebei rond de 45, cocaïne en crystal meth rond de 25 keer.

Opvallend was dat veel mensen een combinatie van middelen invulden. Bijvoorbeeld GHB, XTC, speed, poppers en Kamagra. Of simpelweg G&T (GHB en Tina). Ook lichtte iemand toe hoe lang hij met een halve gram crystal meth deed (8 maanden met 2 personen) en kwam er een tip binnen om het zuurstof in het bloed en de hartslag geregeld te meten tijdens chemseks sessies.

Om nog even terug te komen op de ‘Popperscontroverse’ van eerder: 20 mensen noemden Poppers als hun enige favoriete chems, de rest noemde het in samenhang met andere middelen.

Kamagra is natuurlijk geen chems, maar een ondersteunend erectiemiddel wat opvallend vaak genoemd werd, overigens altijd in samenhang met andere middelen.

Nog andere losse chems die genoemd werden: chlorotyl, 3-MMC, testosteron, Fentanyl, LSD, ‘shrooms’, 4FMP en 2CB.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: