Hoe duur is PrEP?

Mark Sergeant van Sensoa was aanwezig op de ‘PrEP in Europe‘-conferentie in Warschau. Het ging er ook over de kostprijs. 

Gemiddeld kost PrEP in Europa €176 per persoon en per maand aan de overheid. 

“Er gelden zeer grote prijsverschillen voor PrEP in Europa, dat gaat van €19 tot €850/maand.” 

In België kost voor de gebruiker een dosis van dertig pillen kost € 11,90 voor een merkgeneesmiddel. Of bij een generiek middel kost een dosis van negentig pillen, €11,90. 

Het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) berekende dat tegen 2020 idealiter drie miljoen mensen uit risicogroepen PrEP zouden moeten gebruiken, voor maximale effectiviteit. 

Kennis

Uit de bevraging van EMIS blijkt dat 32% van de mannen die seks hebben met mannen (MSM) nog nooit heeft gehoord over PrEP. Er is een PrEP gap in Europa: 25% wilt PrEP gebruiken, 12% neemt PrEP. 

Maar er is ook een testing gap: een op de vijf weet niet dat hij hiv heeft. En een treatment gap: de helft van de mensen met hiv in Europa krijgt geen behandeling.

Efficiënt

Dat PrEP kosteneffectief is werd meermaals eerder aangetoond. Bij zijn berekeningen ging David Van De Vijver van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam ervan uit dat PrEP 85% persoonlijke bescherming biedt en dat per 62 personen op PrEP één nieuwe hiv-infectie wordt vermeden. Dit zette hij uit tegen de kost van medicatie en zorg, in de verschillende stadia van een hiv-infectie, over 40 jaar. 

Hij maakte de berekening op vraag van de Nederlandse en de Duitse overheid. 

“Voor beide zorgsystemen betekende de investering van PrEP een winst op lange termijn, maar het ‘win-back’-keerpunt was vooral afhankelijk van de kost van de hiv-zorg”, aldus Mark Sergeant. 

“De prijs werd nauwelijks beïnvloed door de kost van de medicatie. Die kost is in Duitsland hoger dan in Nederland, waardoor het punt van win-back voor beide landen verschilt (7 en 9 jaar).”

Beeld: mmmCCC
Bron: Sensoa

Een gedachte over “Hoe duur is PrEP?

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: