Experimenteren met e-PrEP: raad geven van op afstand

Mark Sergeant van Sensoa was aanwezig op de ‘PrEP in Europe‘-conferentie in Warschau. Het ging er ook over de organisatie van de zorg.

In de verstrekking en opvolging van PrEP is in Frankrijk een grote rol toebedeeld aan homospecifieke gezondheidscentra, die in de voornaamste steden werden opgericht. 

Peer counseling door vrijwilligers en medewerkers van AIDES is verankerd in deze gezondheidscentra, die naast PrEP-verstrekking ook instaan voor hiv- en soa-testen en counseling (chemsex)”, vertelt Mark Sergeant. AIDES is een grote hiv-organisatie in Frankrijk.

Frankrijk kent echter grote landelijke regio’s zonder steden van betekenis, met weinig voorzieningen of winkels. Het niveau van kennis en zorg bij huisartsen in deze regio’s werd onvoldoende geacht om in te staan voor PrEP. 

Daarom experimenteert AIDES voor MSM en sekswerkers in deze regio’s met e-PrEP: digitale toegang tot counseling en PrEP-verstrekking. 

QARE

oor de cliëntcontacten werd gekozen voor het digitale platform Qare. Via het platform kunnen afspraken vastgelegd worden, voorschriften verzonden of testresultaten meegedeeld. Consultaties gebeuren met WhatsApp of met Gruveo, een site voor video calls waarbij geen registratie nodig is. In analogie met e-PrEP wordt nu gewerkt aan het soortgelijke e-Depist, voor digitale verstrekking van soa- en hiv-testen.

Depist is een afkorting voor depistage of opsporing.

%d bloggers liken dit: