Over homofobie in Polen

Groen-politicus Bruno De Lille, getrouwd met een man en vader van een zoon, zet zich ook in voor holebi’s en transgenders. Hij sprak met Eliza Rutynowska over de situatie van LGBT’s in Polen.

“Eigenlijk gaat het niet om de LGBTI’s an sich”, vertelt Rutynowska. 

“Om de aandacht af te leiden van wat er misloopt en het volk aan zijn kant te houden, heeft onze regering een ‘staatsvijand’gecreëerd. Dat gebeurde een eerste keer in 2015, toen de huidige regeringspartij het extreemrechtse verhaal over migranten gebruikte. Men probeerde toen het beeld op te hangen van hoe het land het laatste Europese fort was dat opkwam voor Europese, christelijke waarden. Maar dat is niet echt gelukt.”

“Je moet weten dat ongeveer 95 %van de Poolse bevolking zich als van Poolse afkomst ziet en dat 87% verklaart praktiserend katholiek te zijn. In zo’n homogene samenleving is het  moeilijk om alle misstanden op een groep te schuiven die letterlijk bijna niet bestaat. Dus zocht men een nieuwe vijand. En vier jaar later zien we dat de LGBTI+-gemeenschap de plaats van de migrant heeft ingenomen.”

Het volledige gesprek vind je hier.

Beeld: Wikipedia
Bron: Bruno De Lille

%d bloggers liken dit: