PrEP onderbreken of stoppen?

Mark Sergeant van Sensoa was aanwezig op de ‘PrEP in Europe‘-conferentie in Warschau. Het ging er ook over PrEP onderbreken of stoppen.

Therapietrouw blijft een grote zorg bij PrEP. Vrijwel alle hiv-infecties ondanks PrEP hadden te maken met een onvoldoende medicatie in het lichaam. 

“Kort na de start van PrEP zijn de meeste personen zeer therapietrouw, nadien slinkt de adherence. Naarmate meer mannen PrEP gaan gebruiken, zullen er ook meer seroconversies tijdens PrEP plaatsvinden. Het is belangrijk dat diensten zich hierop voorbereiden, zodat er niet geïmproviseerd moet worden wanneer het zich voordoet.”

In de logica van seasons of risk gaat men er van uit dat PrEP tijdelijk is. Toch is er nog weinig counseling voorzien voor mannen die willen stoppen met PrEP. 

“Redenen voor het onderbreken van de (dagelijkse) inname zijn onder meer het aangaan van een vaste relatie, medische neveneffecten die opduiken, financiële problemen, verandering van werk waardoor medische afspraken maken moeilijk worden, of ervaringen met stigmatisering omwille van PrEP-gebruik. Veel patiënten freestylen in hun PrEP-gebruik”, aldus Sergeant.

Dagelijks of onderbroken?

AIDES in Frankrijk pleit voor het overboord gooien van de noties ‘dagelijks’ en ‘onderbroken’. Deze werden gedefinieerd in het kader van onderzoeksopzetten, maar zijn niet relevant in de praktijk. 

De huidige richtlijnen zijn complex, ze verschillen voor mannen en vrouwen, transmannen en transvrouwen, en zijn afhankelijk van of je één dag een pil hebt vergeten of al langer geen medicatie hebt genomen. Het kan eenvoudiger, voor iedereen:

  • Voor mannen: starten met 2 pillen minstens 2 uur voor onbeschermde seks, dagelijks 1 pil tot de laatste seks, vervolgens nog 2 dagen 1 pil. Maar geldt dit ook voor transmannen? Dat is nog niet geweten;
  • Voor vrouwen: starten met 1 pil per dag gedurende 7 dagen voor onbeschermde seks, 1 pil dagelijks tot 7 dagen na de laatste onbeschermde seks.

Welke opties voor risicoreductie blijven beschikbaar wanneer mannen niet langer PrEP willen gebruiken? Alternatieven zijn: condoomgebruik, kiezen voor partners die PrEP gebruiken, of kiezen voor ondetecteerbare partners.

Beeld: mmmCCC
Bron: Sensoa

%d bloggers liken dit: