Single- en communityrepresenatieve ‘wtFOCK’ grijpt naast Çavaria Media Award

Het Transgender Boek‘ van prof. dr. Guy T’Sjoen en prof. dr. Joz Motmans hebben de Çavaria Media Award gewonnen. ‘WtFOCK‘, waarbij ook een single LGBT en de LGBT-protagonist ook met andere LGBT’s omgaat, haalde het niet. 

“‘Het Transgender Boek’ doorbreekt de vaak eenzijdige berichtgeving over transgender personen in de media door een verscheidenheid aan mensen met zeer uiteenlopende ervaringen te laten getuigen”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. 

“Daar is nood aan want wie zich niet herkent in anderen voelt zich al snel een buitenbeentje. Het is belangrijk dat mensen weten dat ze niet alleen staan in hun ervaringen.”

Çavaria vindt het boek een onmisbare schakel in het informatieaanbod voor transgendersn, hun omgeving en de maatschappij. “Op een laagdrempelige en begrijpelijke manier wordt de diversiteit binnen de transgender gemeenschap voorgesteld aan een breed publiek. ‘Het Transgender Boek’ creëert zo meer begrip en openheid voor transgender personen’.

Çavaria Campaign Award

Behuman vzw en Zomerfabriek organiseerden afgelopen zomer de People of Colour Pride (POC* Pride) in Antwerpen om mensen van kleur in de LGBTQ+-gemeenschap te vieren. Nyira Hens, theatermaakster en community builder, en Jaouad Alloul, genderbending-activist en performer, trokken het event.

“De POC* Pride zet intersectionaliteit centraal. Dat wil zeggen dat je rekening houdt met de verschillende aspecten van iemands identiteit en erkent dat die aspecten met elkaar verbonden zijn en op elkaar inwerken”, verduidelijkt Borghs. 

“De ervaring van een zwarte trans vrouw is anders dan die van een witte homoman. Je kan niet opkomen voor LGBTQ+-personen zonder het te hebben over racisme, seksisme, armoede, enzovoort.”

Çavaria roemt de organisatoren omdat ze inzetten op solidariteit en mensen samen brengen. “De POC* Pride nodigt iedereen uit om mee na te denken over hoe we onze gemeenschap inclusiever kunnen maken, waar de blinde vlekken zitten, hoe we het samen beter kunnen doen. Ze verbinden mensen in plaats van te verdelen”, besluit Borghs.

Çavaria Lifetime Achievement Award

Fleur Pierets en Julian Boom hielden zo veel van elkaar dat ze wilden trouwen in alle 22 landen die het huwelijk openstelden voor holebikoppels. 

Met hun activistisch kunstproject wilden ze op een positieve manier gelijke huwelijksrechten wereldwijd onder de aandacht brengen. Na het vierde huwelijk werd bij Julian een agressieve kanker vastgesteld die haar op 22 januari 2018 fataal werd. Fleur schreef hun leven samen en haar rouwproces neer in ‘Julian‘, als een ode aan haar echtgenote.

“Fleur en Julian weten menselijke basisemoties te verbinden met een groter activistisch geheel. Door het net heel erg persoonlijk te maken overstijgen ze het individuele en leggen een universele laag bloot””, aldus Borghs. “Hoe Fleur dat ook na het overlijden van Julian blijft doen, is indrukwekkend.”

“Traditioneel reik je een Lifetime Achievement Award uit aan iemand die er al een carrière heeft opzitten. Dat smaakt in dit geval natuurlijk wrang”, geeft Borghs toe. 

“Deze award is een eerbetoon aan Julian en een aanmoediging voor Fleur. We hopen nog veel van haar te horen en lezen.”

Beeld: Sputnik, Wikipedia
Bron: çavaria

%d bloggers liken dit: