“De veronderstelde toename van soa’s omwille van PrEP is een hardnekkige mythe”

Mark Sergeant van Sensoa was aanwezig op de ‘PrEP in Europe‘-conferentie in Warschau. Het ging er ook over mythes rond PrEP.

“De veronderstelde toename van soa’s omwille van PrEP is een hardnekkige mythe, bij professionals en het doelpubliek, die de uptake van PrEP in de weg staat”, rapporteert Mark Sergeant .

“Bewijs van oorzakelijkheid van de toename van soa-diagnoses ontbreekt. Deze toename was al aan de gang voor de introductie van PrEP. Bovendien leidt een toename van soa-testen – deels omwille van de PrEP-opvolging – tot meer diagnoses. De kwaliteit van soa-testen is bovendien verbeterd, waardoor ook meer soa’s worden gevonden.”

Gus Cairns van NAM deelde op de conferentie een plaagstoot uit met de bewering dat “soa’s op een historisch laagtepunt stonden in de jaren ’90 en dat hun aantal nu terug genormaliseerd is”. 

Meer soa-testen door de PrEP-opvolging betekent ook meer behandelde soa’s, wat de belangrijkste voorwaarde is om de transmissieketen te stoppen. PrEP kan dus net zo goed gezien worden als een onderdeel van de oplossing voor de toename van soa’s, in plaats van de oorzaak ervan.

Ontremming

Een andere mythe luidt dat PrEP leidt tot risicocompensatie en ontremming. Deze redenering is niet nieuw, stelt Daniela Rojas-Castro van AIDES, we hoorden ze ook bij de introductie van PEP, van de morning-afterpil,

van HAART, van spuitenruil, helemaal tot aan de introductie van de anticonceptiepil. 

Zelfs bij de introductie van de autogordel, die tegengewerkt werd vanuit de vrees dat mensen met een autogordel risicovoller zouden rijden. Aan de basis van de redenering ligt angst voor het nieuwe.

Beeld: mmmCCC
Bron: Sensoa

%d bloggers liken dit: