PrEP wordt mogelijk een achtwekelijkse spuit

PrEP is op dit ogenblik enkel als pil beschikbaar. Dat zou snel kunnen veranderen. Mark Sergeant van Sensoa was aanwezig op de ‘PrEP in Europe‘-conferentie in Warschau.

In 2021 kennen we de resultaten van een proefproject met injectable of inspuitbare PrEP, die acht weken lang actief blijven. “Plus een tail of staart van 44 weken, waarin nog steeds een relatief hoge mate van bescherming geldt”, aldus Sergeant. 

Andere experimenten

Momenteel wordt gewerkt aan een maandelijkse pil. Verder wordt ook geëxperimenteerd met vaginale ringen, huidklevers, implantaten, suppo’s en gels.

“Therapietrouw is een belangrijk probleem bij PrEP, langwerkende alternatieven kunnen hier een antwoord bieden. Al is het nu moeilijk geworden om deze alternatieven te testen. Hoe onderzoek je de werkzaamheid van een alternatieve toediening als er al effectief werkende PrEP is en werken met een placebo onethisch is?”

Nieuwe pil?

Aan “de nieuwe PrEP-pil’ van Gilead, Descovy, werd op dit congres weinig aandacht besteed. Volgens Cindra Feuer van het Aids Vaccine Advocacy Coalition presteert Descovy niet merkbaar beter dan Truvada, de huidige standaard waarvan de patenten vervallen zijn en dus goedkoper is. 

Bovendien deed Gilead geen trials met cisgender vrouwen en transmannen, en ook niet met event-driven gebruik.

Beeld: mmmCCC, Pixabay
Bron: Sensoa

%d bloggers liken dit: