Het imago van PrEP

Mark Sergeant van Sensoa was aanwezig op de ‘PrEP in Europe‘-conferentie in Warschau. Het ging er ook over tendenzen. 

“PrEP nemen blijft voor velen (te) complex. Heb ik het nodig? Werkt het echt goed? Hoe moet ik er aan komen? Heb ik ‘genoeg’ risico om in aanmerking te komen? Hoe zullen mijn vrienden reageren? Dit soort onzekerheden weerhoudt velen”, aldus Mark Sergeant.

Complexe toegangsprocedures versterken deze onzekerheden, net als de populaire kritiek dat PrEP leidt tot meer soa’s.

Perceptie

Freek Janssens, een etnograaf die werkt als beleidsmedewerker voor COC Nederland  en als onderzoeker voor Universiteit Amsterdam, maakte een vergelijking in de perceptie van PrEP onder homomannen in Los Angeles en Amsterdam

In LA sloegen de aanvankelijke scepsis en weerstanden (‘Truvada whore‘) om in een trots publiek discours van PrEP als een gezonde en verantwoordelijke keuze, die via sociale media openbaar beleden wordt. 

Wat ook meespeelt in de veranderde attitude is de bemoedigende houding van de overheid inzake PrEP, met herhaalde publieke en private campagnes in de openbare ruimte. PrEP heeft ruimte geschapen voor een brede conversatie over gezonde en prettige seks.

Verschillen

De verschillen tussen Amsterdam en LA zijn talrijk. 

De gay community van LA is geconcentreerd in een stadsdeel, dat diversiteit in etniciteit en gender omarmt. Daarmee vergeleken kent de gay scene van Nederland eerder een cultuur van clubjes van gelijkgestemden, waarbij de nadruk ligt op gelijkheid. 

Er is weerstand tegen mannen die hun via PrEP hun seksualiteit claimen, het wordt aangevoeld als het opdringen van een levensstijl. 

Waar de promotie van PrEP in de Verenigde Staten een affirmerende cultuurpolitieke stempel draagt, zijn campagnes over PrEP in Nederland eerder gedepolitiseerd, ze focussen op de praktische kant van PrEP-verstrekking.

In discussies over de tone of voice van campagnes over PrEP, werd gevraagd om plezier (“Talk pleasure”) en verlies van angst (“Sex without fear“) naar voor te schuiven in de boodschap over de voordelen van PrEP. 

Er werd ook opgeroepen om PrEP te zien als een nieuwe manier waarop we kunnen praten over seksuele gezondheid met onze doelgroep, het zet de deur open naar gesprekken over onder meer levensstijl en chemseks.

Beeld: mmmCCC, Pixabay
Bron: Sensoa

%d bloggers liken dit: