Intersekse personen beter beschermd tegen discriminatie in België

Het federaal parlement volgt de eis van çavaria en Intersekse Vlaanderen en keurde donderdag de uitbreiding van de Transgenderwet goed. 

Discriminatie op basis van seksekenmerken zal binnenkort expliciet door de wet verboden zijn als het gaat om federale materies. 

Dit is een belangrijke stap in de bescherming van intersekse personen. Dat zijn mensen waarvan het lichaam niet volledig past binnen wat cultureel en maatschappelijk als typisch mannelijk of typisch vrouwelijk wordt gezien. De volgende stap is bescherming op het Vlaamse niveau.

De vermelding van seksekenmerken in onze wetgeving is een belangrijke stap. 

“Intersekse personen die omwille van hun seksekenmerken gediscrimineerd worden zullen terecht kunnen bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen“, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs

De term seksekenmerken wordt door dit wetsvoorstel ook juridisch verankerd waardoor het niet langer aan intersekse personen zelf is om aan advocaten en rechters uit te leggen waar het om gaat.  

Na de aanpassing van de federale wetgeving verwacht çavaria dat ook Vlaanderen het nodige doet.

Een op de zestig kinderen in België wordt geboren met een intersekse variatie. Het kan gaan om een variatie op gebied van chromosomen, hormonen, interne of externe geslachtsorganen. Nog te vaak worden er niet-noodzakelijke medische ingrepen uitgevoerd op kinderen met een intersekse variatie zonder dat zij daar toestemming voor hebben gegeven. 

Çavaria pleit samen met Intersekse Vlaanderen voor wetgeving die dit verbiedt.

Beeld: Timothy Junes
Bron: çavaria

Een gedachte over “Intersekse personen beter beschermd tegen discriminatie in België

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: