PrEP en vooroordelen over (niet-)gebruikers

Mark Sergeant van Sensoa was aanwezig op de ‘PrEP in Europe‘-conferentie in Warschau. Het ging er ook over de complexiteit van PrEP.

Minstens 30% van PrEP-gebruikers in Europa bekomt de medicatie op informele weg: via het internet, via vrienden of door PEP te vragen. 

“Nu meer landen kiezen voor formele verstrekking van PrEP, is het de vraag hoe die informele gebruikers teruggeleid kunnen worden naar het officiële circuit. Voor velen is de formele verstrekking onaantrekkelijk, officiële PrEP-regelingen zijn vaak complex en tijdrovend en zijn soms duurder dan online aankopen”, vertelt Sergeant.

“Mogelijk worden de verstrekkers ervaren als homofoob of stigmatiserend. Of men is inmiddels aan deze manier gewend en niet geneigd de gewoonte te veranderen. Tot nog toe werden nergens campagnes opgezet om informele gebruikers terug te brengen naar de officiële kanalen.”

Sorting

PrEP-sorting is een tendens die vast frequenter zal worden. We zien aan beide kanten stereotyperingen: niet-PrEP-gebruikers vinden PrEP-ers sletten en broeihaarden van soa’s en weigeren daarom partners die PrEP gebruiken. 

PrEP-gebruikers mijden mannen die geen PrEP gebruiken omdat die zich onvoldoende laten testen op soa’s en dus risicovol zijn.

“Oordelen en vooroordelen zijn altijd al steeds aanwezig geweest in de homosubcultuur, over lichaamsbeeld, stereostatus, genderidentiteit, seksbeleving. Oordelen over PrEP zijn enkel een volgend onderwerp. Waarom niet meer algemeen een campagne maken over vooroordelen in de LGBT-subcultuur.”

Beeld: mmmCCC
Bron: Sensoa

%d bloggers liken dit: