Stad Antwerpen protesteert niet tegen LGBT-vrije zones in Polen maar wel tegen herdenking Spaanse Furie

Stad Antwerpen gaat geen protestbrief sturen naar de ambassadeur van Polen in België als reactie op de zogeheten LGBT-vrije zones

In de vorige vergadering van de gemeenteraad las burgemeester Bart De Wever (N-VA) een brief in het Spaans voor gericht aan de stad Madrid. Daar vond op 31 januari de herdenking van de Tercios de Flandres of Spaanse Furie uit 1576 plaats. Antwerpen werd toen geplunderd en vele Antwerpenaren gedood door Spaanse soldaten. 

Toen Ikrame Kastit (Groen) voorstelde om een brief in het Pools te sturen gericht aan de Poolse overheden, werd ze afgewimpeld. 

Money talks

“Het Antwerpse stadsbestuur nam steeds het voortouw in het verdedigen van de rechten van de LGBTQ+-gemeenschappen, maar als dat in het buitenland moet gebeuren, wordt het bestuur al wel eens overvallen door een ongelooflijke blijk van voorzichtigheid. Niets mag de relaties met de stadsbesturen van Sint-Petersburg en Sjanghai, waar de LGBTQ- en mensenrechten worden geschonden, vertroebelen”, analyseert Sasha Van Wielen van en in Gazet van Antwerpen.

Fons Duchateau (N-VA), toen schepen van Gelijke Kansen, zei het tijdens een Antwerp Pride-mensenrechtenconferentie enkele jaren geleden ook met die woorden: economische belangen (toen ging het over Rusland) gaan voor.

“Gaat de brief naar Madrid eigenlijk wel over de Antwerpse doden in 1576? Of toont de grootste coalitiepartner N-VA zich nu van zijn moedigste zijde om de Catalanen nog eens een hart onder de riem te steken? De Vlaams nationalisten hebben immers nog een eitje te pellen met de Spaanse nationalisten over de gevangengenomen Catalaanse separatisten. De selectieve verontwaardiging viel nog nooit zo hard op als op de jongste gemeenteraad”, concludeert Van Wiele. 

Ook De Standaard viel het op. “Opkomen voor waarden is inderdaad een en ondeelbaar”, schrijft historicus en journalist Marc Reynebeau.  

Beeld: Wikipedia
Bron: Gazet van Antwerpen, De Standaard

%d bloggers liken dit: