Steeds meer LGBTI’s op de vlucht binnen Europa

ILGA-Europe stelt vast dat holebi’s en transgenders in Oost-Europa (nog) steeds (meer) het mikpunt zijn van pestgedrag. Al dan niet door of met goedkeuring van de overheid. Er is ook toename van het aantal LGBTI’s op de vlucht binnen Europa.

ILGA-Europe stelde in Brussel het tiende ‘Jaarverslag over de mensenrechtensituatie van holebi’s, transgenders en intersekse personen in Europa en Centraal-Azië 2020‘. 

De koepel van Europese en Centraal-Aziatische LGBT-organisaties verzamelde gegevens van 49 Europese n 5 Centraal-Aziatische landen.

Haatspraak

Niet voor het eerst stelt ILGA-Europe vast dat haatspraak jegens LGBT’s in bijvoorbeeld Bulgarije, Polen, Cyprus, Turkije, Finland, Griekenland, Portugal en Spanje toeneemt. 

Maar er is ook een toename van holebifoob en transfoob geweld.

Heel Europa

Uit de evaluatie blijkt dat dit een pan-Europees fenomeen is. 

Dat blijkt in het Verenigd Koninkrijk, waar het verdelende verhaal rond Brexit kan worden gekoppeld aan een toename van holebifobe en transfobr haatmisdrijven en incidenten, aan het verbieden van evenementen in veel steden en steden op het continent, de vervolging van deelnemers aan pridemarsen in Turkije en een groeiende aanwezigheid van anti-LGBTI- en neonazistische demonstranten in openbare ruimtes tijdens LGBTI-evenementen in de regio.

Op de vlucht

ILGA-Europe merkt ook op dat LGBTI’s hun land meer ontvluchten. Landen als Albanië, Bosnië-Herzegovina, Tadzjikistan en Turkmenistan naar buurlanden waar de situatie als relatief veiliger zou kunnen worden ervaren. 

Er is ook een anekdotische toename van mensen die zeggen dat ze landen als Polen willen verlaten voor andere EU-landen.

Gezodheidszorg

Gemelde obstakels bij de toegang tot gezondheidszorg (belangrijk voor transgenders of mensen met hiv), pesten op scholen en op het werk, en LGBTI-mensen die diensten worden geweigerd, vaak met een gebrek aan overheidsinterventie, spelen allemaal een rol in het algemene beeld van een Europa waar geleefde ervaringen grotendeels niet overeenkomen met de oppervlakkige boodschap dat LGBTI-rechten en gelijkheid volledig zijn gewaarborgd.

Niet alleen slecht nieuws 

“Het is niet allemaal slecht nieuws”, Evelyne Paradis van ILGA-Europe. 

“De kwestie van lichamelijke integriteit voor intersekse mensen blijft een steeds prominentere plaats innemen op de politieke agenda van regeringen en instellingen. 2019 was een jaar van positieve ontwikkelingen voor regenbooggezinnen in de regio, met een uitbreiding van gezinsrechten in enkele landen; en er worden nog steeds belangrijke vorderingen gemaakt bij de hervorming of instelling van wettelijke procedures voor gendererkenning, ook al vertraagt ​​in veel landen de vooruitgang.”

“De geleefde realiteit van LGBTI-mensen in veel delen van Europa en Centraal-Azië wordt echter steeds moeilijker en blijft voor een groot deel onzichtbaar, zelfs voor organisaties als ILGA-Europe.”

Actie is nodig. Regeringen hebben nog veel te doen – van het aannemen van wetten die de bescherming van mensenrechten garanderen en overheidsinstanties de middelen geven om beleid in verschillende sectoren in de praktijk om te zetten, tot het leiden van bijvoorbeeld een maatschappelijk debat dat sociale acceptatie en inclusie bevordert.”

Door mensen bewust te maken van zo’n breed en genuanceerd beeld, dat voortdurend in beweging is en evolueert, wil het Jaarverslag van ILGA-Europe een beeld geven van de enorme hoeveelheid kwesties die van invloed zijn op het leven van mensen, die nog steeds aandacht nodig hebben, vooral in een context waar LHBTI-mensen het doelwit zijn en de kwetsbaarheid wordt vergroot.”

Beeld: Wikipedia
Bron: ILGA-Europe, COC Nederland

%d bloggers liken dit: