Russische Anna Dvornichenko krijgt asiel in Nederland

Anna Dvornichenko heeft asiel gekregen in Nederland. Dvornichenko ontvluchtte Rusland nadat ze werd beschuldigd van extremisme en het maken van homopropaganda voor minderjarigen.

In de zomer van 2019 deed ze aangifte bij de politie nadat ze twee keer werd aangevallen. Volgens de LGBT-activiste weigerden de autoriteiten een onderzoek in te stellen. In plaats daarvan dreigden ze Dvornichenko te vervolgen voor haar activisme.

In een interview met de nieuwssite Donnews.ru zei Dvornichenko dat Nederland haar asielverzoek binnen tien dagen goedkeurden, nadat ze vorig jaar oktober Rusland ontvluchtte. 

“Het verkrijgen van de vluchtelingenstatus is hier eenvoudiger. Als bewijs heb ik documenten aangedragen over de aanvallen en de weigering van de autoriteiten om een strafzaak tegen de aanvallers te openen.”

De Russische activiste verblijft momenteel in een Nederlands asielcentrum en volgt daar taallessen. Ze is van plan om in Nederland haar doctoraat te behalen. 

“Ik voel mij vrediger in een vreemd land waar ik de taal niet spreek en waar ik geen geen familie of vrienden heb, dan dat ik mij in de afgelopen zes maanden heb gevoeld”, zei Dvornichenko in het interview.

Beeld: Wikipedia
Bron: Joop

%d bloggers liken dit: