Openlijk homoseksueel presidentskandidaat wint eerste slag in Democratische voorverkiezingen

In de Verenigde Staten zijn de voorverkiezingen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen begonnen. Donald Trump (73) wordt ongetwijfeld de kandidaat voor de Republikeinse Partij. Wie de presidentskandidaat voor de Democratische Partij wordt, ligt nog helemaal open met verscheidene sterke kandidaten. Opvallend is dat de openlijk homoseksuele presidentskandidaat Pete Buttigieg (38) de eerste, zeer chaotisch verlopen voorverkiezing in Iowa wint. Krijgt Trump een homoseksueel politicus als grootste uitdager? Het is niet ondenkbaar.

Pete Buttigieg

Chaotische voorverkiezing

De voorverkiezingen in Iowa zijn uitgedraaid op een blamage voor de Democratische Partij. Doordat een kiesapp het liet afweten, moesten de stemmen handmatig geteld worden. Toen bleken er ook nog eens problemen met de telefoonlijnen om de resultaten door te geven.

De voorverkiezingen in Iowa vonden plaats op 3 februari. Intussen zijn nog maar 97 procent van de kiesdistricten geteld. Daaruit blijkt dat 26,2 procent van de stemmen gingen naar Pete Buttigieg en 26,1 procent van de stemmen naar Bernie Sanders, de senator uit Vermont die bij de vorige Democratische voorverkiezingen het Hillary Clinton lang bijzonder lastig maakte om haar presidentskandidatuur te verzilveren. Op de derde plaats bij de voorverkiezingen eindigde senator uit Massachusetts Elizabeth Warren met 18,2 procent.

Buttigieg, Sanders en Warren nemen dus een vliegende start. Grote verliezer van het eerste pleit is voormalig vicepresident Joe Biden met slechts een vierde plaats.

Op weg naar Super Tuesday

De weg naar een aanstelling als officiële presidentskandidaat voor de Democraten is nog bijzonder lang. Op 11, 22 en 29 februari vinden de volgende voorverkiezingen plaats in respectievelijk de staten New Hampshire, Nevada en South Carolina. Die voorverkiezingen worden een eerste indicatie om te bepalen wie er ernstig kans maakt om de kandidatuur te verzilveren. De staten liggen immers geografisch uiteen en hebben ook een andere demografische samenstelling. New Hampshire is een kleine staat in het noordoosten van de VS, grenzend aan Canada. Nevada ligt in het westen van de VS, tegen de staat Californië. South Carolina ligt in het zuiden van de VS, de zogeheten Deep South, waar de slavenplantages lagen en het electoraat vaker conservatief en Republikeins stemt dan progressief en Democratisch.

Op 3 maart vinden de allerbelangrijkste voorverkiezingen plaats: Super Tuesday. Op die bewuste dinsdag kiezen de inwoners van 14 verschillende staten en het overzees territorium Amerikaans-Samoa hun favoriet om de Democraten te vertegenwoordigen in de Amerikaanse Presidentsverkiezingen. Na die dag zal het strijdveld wellicht worden uitgedund en blijven slechts enkele kandidaten over die nog een serieuze kans maken. Stempercentages worden omgezet in ‘kiesmannen’. Hoeveel kiesmannen er te verdienen vallen in een staat hangt van verscheidene factoren af. Toch bepaalt vooral het aantal inwoners van een staat het aantal te winnen kiesmannen

Uitsluitsel tegen de zomer

Op 6 juni vindt de laatste voorverkiezing plaats. Mogelijk wordt al eerder duidelijk wie de Democratische Presidentskandidaat wordt, wanneer één van de politici zoveel kiesmannen behaalt in de voorverkiezingen dat de andere kandidaat of kandidaten in de strijd er niet meer over kunnen met de nog te verdienen kiesmannen.

Wie is Pete?

Dat Pete Buttigieg de eerste voorverkiezing wint, is enigszins verrassend. Hij is geen senator en al evenmin een gouverneur. Een typisch ‘profiel’ om als presidentskandidaat ernstig genomen te worden. Hij was wel zeven jaar de burgemeester van zijn geboortestad South Bend in de Amerikaanse staat Indiana, een staat in het noorden van de VS, gelegen aan het Michiganmeer.

Buttigieg is bijzonder hoogopgeleid. Hij heeft een bachelor in geschiedenis en literatuur die hij met grote onderscheiding haalde aan de Harvard-universiteit. Daarnaast haalde hij een master aan de Universiteit van Oxford.

De politicus diende in het Amerikaanse leger tijdens de Afghaanse oorlog en was ook betrokken bij de verkiezingscampagne van John Kerry in 2004. Kerry verloor toen nipt de presidentsverkiezingen van George W. Bush.

Bewust inspireren

Nog maar vijf jaar geleden deed Buttigieg zijn coming-out als homo in de krant South Bend Tribune. Intussen is gebleken dat Buttigieg met zijn presidentskandidatuur bewust andere holebi’s en transgenders wil inspireren om zich te emanciperen.

Dat vertaalt zich ook in campagnestandpunten. De politicus steunt de Equality Act, een wetsvoorstel dat de federale non-discriminatiebescherming uitbreidt tot holebi’s en transgenders. Buttigieg vindt dat transgenders openlijk in het Amerikaans leger mogen dienen, in tegenstelling tot huidig Amerikaans president Donald Trump die hen wilt weren uit de strijdmacht.

Economisch en internationaal profiel

Op economisch vlak beschrijft Buttigieg zich als een voorstander van het kapitalisme, wat gebruikelijk is in de VS. Hij is wel voorstander van een universele gezondheidszorg en schuwt de subsidiëring van bepaalde zaken vanuit de overheid niet, bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen.

Op internationaal vlak heeft hij een eerder gematigd imago. Buttigieg bepleit meer internationale samenwerking en blijft vaag over bepaalde veiligheidsvragen. Zo wil hij de VS opnieuw aan boord hijsen bij het Akkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beteugelen. Tegelijk deinst Buttigieg er niet voor terug China terecht te wijzen voor de kampen waar Oeigoeren in gevangen zitten en eist hij eerlijke verkiezingen in Venezuela. Hij stuurt echter amper tot niet aan op buitenlandse militaire interventies. In de loop van de verkiezingscampagne zal de politicus wellicht door tegenstanders gedwongen worden om volop kleur te bekennen over welke rol hij ziet voor de Amerikaanse politiek en het Amerikaans leger in de wereld.

Het ijzer smeden…

Het eerste succes van Buttigieg in de voorverkiezingen is opmerkelijk. Weinigen zagen hem op voorhand als grote kanshebber. Mogelijk verandert dat compleet als hij ook in andere staten voorverkiezingen begint te winnen. Het komt er voor hem nu op aan de eerste winst om te zetten in extra campagnegeld en het aantrekken van extra vrijwilligers om zijn campagne te steunen.

Wat als Buttigieg het zou opnemen tegen Trump? Of zelfs de presidentsverkiezingen winnen? Dan krijgt Amerika een dubbele primeur: nooit eerder in de geschiedenis was een Amerikaanse president openlijk homoseksueel en nooit eerder kwam hij uit de staat Indiana.

Lange weg te gaan

Maar alleen al de weg naar de officiële aanduiding als presidentskandidaat voor de Democratische Partij is nog lang voor Pete Buttigieg. Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn vaak een ware uitputtingsslag.

Bovendien liggen de kaarten van Donald Trump om herverkozen te worden niet slecht. De Amerikaanse economie levert positieve cijfers op, Trump is vrijgesproken in de afzettingsprocedure en geniet de steun van brede lagen van de Republikeinse Partij. Elk Twitterbericht dat de huidige Amerikaanse president schrijft verwordt tot wereldnieuws, al dan niet terecht.

Wordt vervolgd …

Beeld header: Wikipedia
Foto: Wikipedia – campagnesite Pete Buttigieg, voor vrij gebruik

2 gedachten over “Openlijk homoseksueel presidentskandidaat wint eerste slag in Democratische voorverkiezingen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: