Mister Sneakers Belgium 2020 Michael De Clercq wil taboes rond sneakers en sportswear doorbreken

Michael De Clercq is Mister Sneakers Belgium 2020. Hij vindt het jammer dat er nog veel sneakerliefhebbers hun voorkeur niet durven beleven. 

https://www.instagram.com/p/B8WPckKHvm6/

Be Out sprak met Michael.

Proficiat met je overwinning. Hoe verliep de wedstrijd?

“De wedstrijd begon met een persoonlijke voorstelling van onszelf aan het publiek. Dat deed ik in het Nederlands, Frans en Engels omdat het een zeer gemengd publiek was en als mister vind ik dat je toch de basis van jouw landstalen moet beheersen omdat je ook op internationale schaal moet kunnen fungeren. “

“Na deze ronde kon het publiek al stemmen op hun favoriete kandidaat. Daarna werden we een voor een verwacht bij de jury op een externe locatie daar kregen we eerst een ‘Know your sneakers’-test voorgeschoteld.”

“Aansluitend hadden we dan nog een individueel gesprek met de jury inzake jou motivatie en welk project je wil doen, wat je weet over puppy play, hoe je over chems, PrEP staat, wat je weet over andere sneaker events…”

“Bij het laatste gedeelte was ik mijn choreografie totaal vergeten die ik in elkaar had gestoken. Maar ik dacht in mezelf … ‘komaan Michael make fun’! Na de acts hield de jury overleg.

“Kort daarna was het tijd voor de bekend making van de winnaar.. Ik stond het te besterven van de zenuwen omdat ik hier al maanden naar toe heb geleefd en geprobeerd heb om het beste van mezelf te geven. Eenmaal ze mijn naam bekend maakte werd ik er heel emotioneel van. Zo dankbaar! Het publiek dat me gesteund heeft, de jury, mijn vrienden, maar ook de andere kandidaten. We zijn een voor een winnaars.”

“Ik wil ook organisator David van #BEsneax bedanken om dit initiatief te nemen.”

Hoe voel je je nu?

“Op het moment zelf als ik mijn sjerp omkreeg was het zeer overweldigend voor me, ik was emotioneel, wist niet goed wat te doen. Ik heb eerst iedereen bedankt/ Daarna werd er uitgebreid gefotografeerd, mensen die me proficiat kwamen wensen. Ondertussen stond mijn gsm roodgloeiend, maar ik heb bewust gewacht tot zondagmiddag om alles rustig te bekijken, alles te beantwoorden.” 

“Rond 20 uurwerd ik alreeds verwacht bij onze vrienden van de MSC Belgium die hadden die avond hun social in Le Baroque. Ik werd er heel hartelijk ontvangen en het gaf me direct een warm gevoel. Daarna werd ik verwacht op de special edition van Revalation waar ik mijn eerste officiële intrede deed als kersverse mister. Yes I did it!

“Ik ben zo blij nu en voel me gewaardeerd. Ik ben er volledig klaar voor om onze community te vertegenwoordigen met volle eer en trots.”

Hoe ontdekte je je voorkeur voor sneakers?
“Mijn voorkeur voor sneakers is begonnen in de jaren 1990. Het was de tijd van house en techno en ik ging toen als 16-jarige vaak uit naar discotheek The Oh!. Daar waren heel veel kerels die trainingspakken droegen met daarop sneakers en dat trok me op één of andere manier heel erg aan. Ik heb daar verder nooit bij stilgestaan wat dat echt deed bij mij. Het is pas sinds het laatste jaar dat ik helemaal in de wereld van de sneakerboys ben verzeild geraakt en ik nu weet waar ik ook echt thuishoor.”

Way of life

Spreek je van een voorkeur, van een fetisj, van iets anders?
“Het is voor mij het totaalpakket. Het is meer dan een fetisj of seksueel en aan sneakers likken of sniffen. Het is een way of life. Je komt me ook tegen in de supermarkt in mijn trainingspak met witte sokken en mijn Nike TN’s.

Wat houdt je liefde voor sneakers voor jou in?
Het seksuele spel is heel erg lekker en fun maar het is meer dan dat. Ik voel me heel erg prettig in sportswear. Net zoals iemand zich prettig voelt in een gewone jeans of fleecetrui. Ik hou van sneakers dragen en het liefst Nike TN’s. Ik vind het heel mannelijk en die zitten ongelofelijk goed. Airmax, die bekend werden in de jaren ’90, vind ik ook aantrekkelijk, maar die vind ik bijvoorbeeld speelser. Het is geen goedkope way of life. Die sneakers kosten echt veel geld en ik heb al een grote collectie. Mijn vrienden zeggen nu al dat ik crazy ben.”

Everyone may be we he or she wants to be. Look at us. We love sneakers.So what?

Waarom deed je mee aan Mister Sneakers Belgium?
“Met mijn deelname aan de verkiezing wil ik aantonen aan de buitenwereld dat wij ook maar normale jongens zijn met een goed hart. Dat de ‘fetisj’ niet enkel om het seksuele aspect gaat, maar om zo veel meer. Ik wil dan ook verder helpen om onze community meer naam te geven binnen de fetisjwereld en daarbuiten.”

Diversiteit

Je wilt vormingen geven over seksuele diversiteit aan kinderen in de lagere school. Hoe zie je dat?
“Ik heb me reeds ingeschreven om een opleiding te volgen om vormingen te geven aan jongeren, bij Wel Jong Niet Hetero. Die start op 13 februari. De opleiding start dus na de verkiezing. Ik hoop dan als Mister Sneakers Belgium de opleiding te volgen, zodat ik na mijn opleiding, jongeren informatie kan geven in kader van homo- en genderseksualiteit en diversiteit.”

Waarom is het zien van een stoere sneakerkerel een meerwaarde voor deze leerlingen?
“Het thema homo-en genderseksualiteit en diversiteit ligt nog steeds gevoelig en zeker bij jongeren. In kader van diversiteit kan ik als ‘stoere’ sneakerboy een nog grotere dam doorbreken. Er is nog steeds een groep binnen onze maatschappij die een vooroordeel hebben over onze uitstraling als sportswear en sneakerboys.” 

“Ook wij worden daar soms in een hokje geduwd dat niet altijd terecht is. Ik wil aantonen hiermee dat wij ook een groot hart hebben en graag ons willen inzetten voor de jeugd die aan de start staan van hun leven. Ik wil bijbrengen dat iedereen mag zijn wie hij wil zijn. Of je nu houdt van sneakers en sportswear en nog eens gay bent, of je nu houdt van chique kleding en straight bent. Dat maakt niet uit. Jij bent jij, en is dat anders, dan is dat oké! Een les die moet blijven gegeven worden.”

Schaamte

MSB wil zichtbaarheid geven aan sneakerfetisj in de fetish scene. Zijn sneakers ondervertegenwoordigd of onzichtbaar? 

“We zijn niet ondervertegenwoordigd. Maar ik merk wel dat de sneakercommunity nog vaak binnenshuis wordt gehouden. Ik ken een aantal kerels waar ik thuis mee afspreek maar ik kom die bijvoorbeeld nooit tegen op een social meeting van #BEsneax, of ergens in de gaycommunity.”

“Als ik de jongens vraag waarom ze ook niet mee buiten komen dan hoor ik te vaak dat ze bang zijn om bekeken te worden en ze niet durven uitkomen dat ze een voorliefde hebben voor sneakers en sportswear. Dit is toch best jammer in de huidige wereld waarin wij leven.” 

“Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. In Nederland, Frankrijk en Duitsland is de gemeenschap veel groter al, en meer geïntegreerd in de fetisjwereld. Het wordt tijd dat wij in België ook een volwaardige plaats krijgen. Onbekend is onbemind, zeg ik. Met mijn deelname wil ik meer schouderkracht hieronder zetten, door meer bijeenkomsten te helpen mee organiseren, en andere evenementen.”

Je vindt Michael op Gayromeo / Planetromeo als SportSneakerBoy. Op andere sociale media vind je hem ook als MDC89

Beelden: Michael De Clercq

2 gedachten over “Mister Sneakers Belgium 2020 Michael De Clercq wil taboes rond sneakers en sportswear doorbreken

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: