Justin Fashanu, de eerste openlijk homoseksuele profvoetballer, opgenomen in Hall of Fame

Justin Fashanu, die in 1990 als eerste profvoetballer ter wereld uit de kast kwam – wordt opgenomen in de Hall of Fame van het National Football Museum in Manchester

In deze eregalerij worden mensen opgenomen die zowel op als rond het speelveld een uitzonderlijke bijdrage aan het Engelse voetbal hebben geleverd.

De prijsuitreiking vond plaats op woensdag 19 februari 2020, op wat de 59ste verjaardag van Fashanu zou zijn, en werd bijgewoond door zijn nicht Amal Fashanu, medeoprichter van de Justin Fashanu Foundation. Die vorig jaar opgerichte stichting zet zich in voor de acceptatie van LGBT’s in het voetbal.

Justin Fashanu (1961-1998) was een Engelse profvoetballer die voor het Engelse jeugdteam onder 21 geselecteerd werd en van 1978 tot 1997 voor tal van profclubs in Engeland, Schotland, Zweden, Canada, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten gespeeld heeft.

Waaronder de Premier League-clubs Norwich City, Notts County en Nottingham Forest. Die laatste club betaalde in 1981 voor Fashanu een transfersom van een miljoen pond, waarmee hij de eerste zwarte profspeler werd die voor een dergelijk bedrag getransfereerd werd. 

Desondanks werd Fashanu vanwege geruchten over zijn seksuele voorkeur al snel door manager Brian Clough op een zijspoor gezet. In 1990 kwam Fashanu als eerste profvoetballer publiekelijk uit de kast in een interview met de tabloid The Sun. Een jaar later gaf hij ook een interview aan de Gay Times.

Fashanu pleegde in 1998 zelfmoord in Londen, nadat bekend werd dat hij in de Amerikaanse staat Maryland gezocht werd vanwege in die staat toen nog verboden homoseksuele handelingen.

Beeld: Timothy Junes
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: