UZ Gent ontraadt buitenlanders om transgenderzorg te zoeken in België

624. Zoveel Belgen staan er op de wachtlijst voor transgenderzorg bij het Centrum voor Seksuologie en Gender van het UZ Gent

België, het ‘beloofde land’ voor trans personen en zo’n referentie, is zo populair dat het Centrum voor Seksuologie en Gender een ontradingscampagne voert voor buitenlandse patiënten die hier in België transgenderzorg wensen”, reageert het Transgender Infopunt (TIP).

“Ook op het TIP merken we een toestroom aan vragen van niet-Belgen. Vaak is er in het land van herkomst slechts een beperkt aanbod aan zorginstanties of belangenbehartigers en moet men elders op zoek naar info, ondersteuning en zorg.”

Niet alleen in België is er een tekort aan snelle zorg- en hulpverlening; deze tendens zet zich internationaal voort. 

Ook in onder andere Nederland en het Verenigd Koninkrijk lopen de wachtlijsten flink op. “Men is verder niet in de mogelijkheid om te communiceren over de wachtlijsten, wat voor velen – die reeds lange tijd wachten – ondragelijk is en heel begrijpelijk frustraties in de hand werkt.”

Agenda’s zijn vol

“We blijven deze precaire toestand aankaarten, want de agenda’s van onze collega’s van het genderteam zitten overvol, en de piek is nog niet bereikt. We roepen op om meer middelen vrij te maken, zeker met oog op de hoge zelfmedicatie cijfers en suïcide cijfers onder de trans populatie.”

Hiervoor ontwikkelde het TIP in samenwerking met het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) en çavaria de websites Gendervonk (specifiek voor trans personen) en Lumi met handige tools, getuigenissen en info die werken aan het eigen welbevinden bevorderen.

Intussen

“Weet dat je ook steeds terecht kan bij hulpverleners van op onze zorgkaart. Op onze zorgkaart vind je tal van hulpverleners terug die werkzaam zijn in verschillende regio’s.” 

“Wel zo handig als je ver van het UZ Gent woont. Je kan zelf filteren op type zorg, taal, leeftijd en regio en krijgt zo een aanbod aan hulpverleners die ervaring hebben in het begeleiden van trans personen of mensen die nog zoekende zijn naar hun genderidentiteit.”

“Ondertussen blijven we samen met de collega’s van het Centrum voor Seksuologie en Gender zorg- en dienstverleners sensibiliseren om ook met het transgenderthema aan de slag te gaan binnen hun werking.”

Wallonië

“Verder ijveren we nog steeds voor een Waalse evenknie van het Transgender Infopunt. We hopen om zo de expertise uit te breiden en zorg toegankelijker en bovenal sneller te maken voor trans personen.”

Beeld: Wikipedia
Bron: Transgender Infopunt

%d bloggers liken dit: