B-Pride: pride in Brugge op 17 en 18 juli 2021

Volgend jaar krijgt Brugge een eigen pridefestival. Elke derde weekend van juli zal B-Pride worden georganiseerd. In 2021 is dat zaterdag 17 en zondag 18 juli.

“Ik merkte op dat in Vlaanderen op veel plaatsen geen initiatieven zijn voor de LGBT-community”, vertelt initiatiefneemster Vicky Vermeire. “Verder vind ik dat naast Antwerp Pride nog wel plaats is voor een tweede pride.”

“Hierop volgend heb ik enkele vriendinnen uitgenodigd om mee hun schouders onder het project te zetten. Zij reageerden hier positief op en ik ben blij dat zij het nodige enthousiasme aan de dag leggen.”

Vicky is vrijwilligster bij Het Roze Huis – çavaria Antwerpen, REBUS Regenbooghuis West-Vlaanderen, Utrecht Canal Pride en Antwerp Pride.

B-Pride

“We hebben gekozen voor Brugge, omdat we niet te dicht bij Antwerpen wilden zitten, maar ook omdat Brugge een stad is die LGBT-minded is en over een regenboogplan beschikt. De eerste reacties zijn uitermate positief en zetten ons aan om zeker verder te gaan met het project.”

“We hebben voor de naam B-Pride gekozen, omdat de B dan enerzijds staat voor ‘be pride‘, maar anderzijds dan ook voor ‘Brugge Pride’.”

Wat zijn de plannen?

Vicky is voorzichtig. “Het is de eerste keer en dan moeten de nodige contacten gelegd worden en fundraising opgestart.”

Maar de bedoeling is op zaterdag een parade en festival te houden en ook op zondag een festival te houden. 

“Verder willen we met de lokale Brugse (LGBT-)verenigingen tot een samenwerking komen om de nodige randanimatie te voorzien. We zoeken ook contact met verenigingen uit Kortrijk, Ieper, Waregem, Tielt, Oostende en Roeselare om ons vanuit deze plaatsen meer bekendheid te bezorgen.”

“Er is nu reeds een samenwerkingsakkoord met REBUS. En er is een idee om een samenwerking met Responsible Young Drivers ook aan te gaan. En natuurlijk hopen we dat we samenwerkingen kunnen aangaan met de belangrijkste verenigingen, zoals ZIZO, Be Out, Sensoa, çavaria en Stad Brugge.”

Focus op sociaal engagement

Iedereen moet zich welkom voelen op B-Pride. De slogan is dan ook “Be pride, be loved, be unique.”

“We willen een breed sociaal engagement aangaan”, zegt Vicky. 

“Hieruit vloeiend dat we ook onze verantwoordelijkheid willen opnemen om bezoekers op een veilige manier terug thuis te brengen. Maar we willen, in tegenstelling tot andere prides, ook de LGBT-jongeren en LGBT-kids een plaats geven om hen uit de anonimiteit te halen. Hoe we dat gaan invullen zijn we nog over aan het brainstormen.”

B-Pride heeft al een website, een Facebook-pagina, een Instagram-profiel en een Twitter-account. Vicky en haar vriendinnen Elke Beeckman, Caroline Stienne en Elisabeth De Coninck zoeken helpende handen. Geïnteresseerden kunnen zich hier melden

Beeld: Wikipedia, Timothy Junes

2 gedachten over “B-Pride: pride in Brugge op 17 en 18 juli 2021

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: