Bruno De Lille countert Viktor Orbán: mensheid sterft niet uit door homohuwelijk

Viktor Orbán (Fidesz) verwijt de Europese christendemocraten het homohuwelijk te steunen en daardoor een dalende bevolkingsgroei. De eerste minister van Hongarije maakt daarbij opnieuw de link tussen het huwelijk van koppels van hetzelfde geslacht en de daling van geboortes. “Sterft de mensheid uit doordat LGBTI+-personen trouwen? Hij is niet de enige die er bang voor is”, analyseert Bruno De Lille (Groen) in Knack

“We mogen niet denken dat dit een geïsoleerd voorval is dat we een beetje spottend aan de kant mogen schuiven”, schrijft De Lille.

Enkele dagen geleden publiceerde Orbán zijn ‘Memorandum on the state of the European People’s Party‘ waarin hij terugkijkt op de geschiedenis van de Europese Volkspartij (EVP), zijn analyse maakt van waar het volgens hem fout loopt en een nieuwe marsrichting aangeeft. 

“Het is een vrij korte en zeer expliciete tekst zodat het duidelijk is wat zijn doelwitten zijn: links, migratie (en het opgeven van onze christelijke waarden) én de genderideologie”, stelt De Lille vast. 

De volledige analyse lees je bij Knack

Blijven proberen

“Nu kunnen man-man of vrouw-vrouw koppels wel heel veel proberen om kindjes te maken – en dat is op zich erg leuk – maar veel resultaat levert dat niet op. Ik kan het weten want ik ben zelf met mijn man al 21 jaar aan het oefenen zonder dat één van ons zwanger is geworden.”

Uit ‘Milk‘ (2008)

Dan White : Society can’t exist without the family.
Harvey Milk : We’re not against that.
Dan White : Can two men reproduce?
Harvey Milk : No, but God knows we keep trying.

“Maar als je op voorhand weet dat je samen geen kinderen zult kunnen maken, dan is er volgens deze conservatieven, ook geen reden om te trouwen. Als mensen van hetzelfde geslacht wel mogen trouwen, dan koppel je de facto de link tussen huwelijk en voortplanting los. En dat vinden ze gevaarlijk want dat zou ook wel eens heterokoppels op ‘verkeerde’ ideeën kunnen brengen. Misschien beslissen die dan massaal om wel te trouwen maar geen kinderen meer voort te brengen. Voor je het weet ben je premier van een land zonder inwoners of is de mensheid uitgestorven.”

Vruchtbaarheid in landen met homohuwelijk

“Laten we eens kijken naar de totale vruchtbaarheidscijfers van de landen die het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht hebben ingevoerd. Als de vrees van Viktor Orbán en co. klopt, dan zouden we per land een serieuze terugval moeten opmerken na de eerste man-man- en vrouw-vrouwhuwelijken.”

“Er zijn inderdaad zeven landen waar er een daling te bespeuren valt: Noorwegen, Zweden, Portugal, IJsland, Mexico, Frankrijk en Nieuw-Zeeland. Dan hebben we 5 landen die stabiel zijn gebleven: Nederland, Zuid-Afrika, Argentinië, Brazilië en Uruguay.”

“En tenslotte zijn er vier landen waar we zelfs een stijging van het totale vruchtbaarheidscijfer zien: België, Spanje, Canada en Denemarken

De Lille bekeek de eerste zestien landen die het huwelijk hebben opengesteld zodat de periode lang genoeg was om een impact te kunnen zien.

Als je de vruchtbaarheidscijfers voor Hongarije en Polen, twee landen die zich actief verzetten tegen het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht, dan zie je trouwens dat die ver achterblijven bij de meeste van de landen hierboven.

“Het lijkt me dus onmogelijk om deze vruchtbaarheidscijfers te gebruiken om aan te tonen dat de openstelling van het huwelijk voor het uitsterven van de mensheid of op zijn minst van de inwoners van de LGBTI-vriendelijke landen zou zorgen.”

Kinderwens

“Bovendien is het niet omdat je als koppel geen kinderen kunt krijgen op een natuurlijke manier, dat je ook geen kinderen wil of hebt”, zegt De Lille. 

“Dat geldt voor onvruchtbare heterokoppels, alleenstaande vrouwen en mannen maar dus ook voor LGBTI-personen. Kijk maar naar het aantal lesbische vrouwen dat zwanger wordt door middel van inseminatie of naar het aantal mannenkoppels dat via adoptie of een draagmoeder papa wil worden.”

Voor België vond De Lille in het Zzzip2-onderzoek dat de levenskwaliteit van de Vlaamse holebi’s onderzocht: “Holebi’s dromen niet minder dan hetero’s van een gezin met kinderen. Maar holebi’s ondervinden vaker dan hetero’s hindernissen op het traject van wensouder naar ouder; van kinderwens naar kind.”

Conclusie

“Noch op basis van de voorbije en toekomstige evolutie van de wereldbevolking, noch op basis van de totale vruchtbaarheidscijfers in de landen die het huwelijk hebben opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht, kunnen we stellen dat de invoering van dat huwelijk een (negatieve) invloed heeft of heeft gehad op het aantal kinderen dat daar geboren werd.”

“Heel wat LGBTI-mensen hebben bovendien een kinderwens. En we merken dat, ondanks de drempels die er vandaag zijn, er nu al in heel wat LGBTI-gezinnen kinderen opgroeien. Daar waar het huwelijk wordt ingevoerd voor die koppels, maken zij die kinderen hebben of willen hebben, er vaker wel dan niet gebruik van.”

“De aanval van Viktor Orbán past is dan ook de zoveelste feitenvrije aanval op de rechten van de LGBTI-mensen in zijn land. Na de LGBT-vrije zones in Polen is het nu de Hongaarse leider die een versnelling hoger schakelt. Hij probeert bovendien deze strijd via de EVP over heel Europa te verspreiden.”

“We mogen niet denken dat dit een geïsoleerd voorval is dat we een beetje spottend aan de kant mogen schuiven. Elke keer slaagt hij er misschien in bij enkele mensen of groepen twijfel te zaaien. We moeten dus krachtig op de rem gaan staan.”

Beeld: Mike_68, Pixabay
Bron: Knack

Een gedachte over “Bruno De Lille countert Viktor Orbán: mensheid sterft niet uit door homohuwelijk

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: