Over 50 jaar zal bijna de helft van de Belgische gezinnen uit één persoon bestaan

Waar in 2017 nog 34% van de gezinnen in België alleenwoners zijn, zou dat in 2070 stijgen naar 42%. Dat is de voorspelling van het Federaal Planbureau, meldt VRT NWS

Vooral bij mannen tussen de 25 en 50 jaar is er een grote stijging merkbaar. De verklaring daarvoor is voornamelijk omdat na een echtscheiding, kinderen vaker bij de moeder gedomicilieerd staan. Zo zijn mannen op papier vaker alleenstaand.

Wat betreft holebi’s en transgenders zijn er weinig statistieken. De helft van de homo- en biseksuele mannen is single, weten we uit EMIS, het Europees MSM online onderzoek. 

Effect

Er heerst over alleenstaanden ook vaak het idee dat hun situatie idealiter maar tijdelijk is, en dat ze best snel een relatie vinden. Dat zegt ook Katherine Van Huffelen, seksuologe en coördinator van Singles.be. “Het is een beetje de maatschappelijke norm dat iedereen een relatie moet hebben”, zegt Van Huffelen.

Volgens Van Huffelen is het een bekend fenomeen dat een single die bij vrienden komt, snel de vraag krijgt of hij of zij al iemand heeft leren kennen. 

“Er zijn weinig dingen irritanter dan dat. Dat weet ik uit ervaring”, lacht de seksuologe. “Het lijkt alsof je er pas weer bij hoort als je iemand hebt ontmoet. Dat is jammer. En de cijfers tonen ons iets totaal anders.” 

Beeld: Wikipedia
Bron: VRT NWS

%d bloggers liken dit: