24 professionele voetbalclubs en 400 stadions doen mee met #FootballForAll

De Royal Belgian Football Association (RBFA) gaf met ACFF, Pro League en Voetbal Vlaanderen de aftrap van de actie ‘Football for All‘. De hele maand maart staat diversiteit centraal. Dit jaar nemen naast 24 profclubs maar liefst 375 amateurclubs deel aan de actie. Dat zijn er dubbel zoveel als in 2019.

“We strijden met onze vleugels ACFF en Voetbal Vlaanderen niet één speeldag, maar een volledige maand tegen discriminatie op en rond het veld. Het gaat daarbij niet alleen over racisme en homofobie, maar ook over alle andere vormen van discriminatie”, aldus de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

“Met de campagne Football for All willen we de kracht van diversiteit in het voetbal in al zijn kleuren onderstrepen. De cornervlaggen en kapiteinsbanden in de regenboogkleuren waren dit jaar in een mum van tijd de deur uit. Voetbalclubs willen discriminatie duidelijk aanpakken”, zegt Antoine Rustin, corporate social responsibility manager bij ACFF.

400 voetbalstadions samen met Koning Boudewijnstadion in regenboogkleuren

In maart zullen de voetbalvelden van 375 amateurclubs en de 24 profclubs in ons land hun cornervlaggen in de regenboogkleuren tooien.

De aanvoersters en aanvoerders van de 400 ploegen die zich engageren om discriminatie aan te pakken zullen de hele maand maart een regenboogversie van hun aanvoerdersband om de arm dragen.

Ook de elitescheidsrechters tonen hun engagement in de strijd tegen ongelijkheid tijdens de campagne Football for All: zij spelden in maart allemaal een pin op in de regenboogkleuren.

Tot slot kleurt het kleurt het Koning Boudewijnstadion op zondag 22 maart tijdens de finale van de Croky Cup zich in de regenboogkleuren.

Discriminatie melden

“Met de actie willen de voetbalfederaties alle voetbalploegen in ons land oproepen om het komende jaar elke vorm van racisme en discriminatie te melden.” 

“We willen met Football for All alle acties tegen racisme, discriminatie en spreekkoren van de voetbalploegen in België in de kijker zetten”, aldus Hedeli Sassi, corporate social responsibility coordinator bij de RBFA. 

“Maar ook na de actiemaand maart willen we hen vragen om na elke match aan te geven of er een geval van discriminatie plaatsvond. Dat kunnen de ploegen via een officiële klacht bij de scheidsrechter of via het algemeen meldpunt van hun federatie. Op die manier kunnen we in kaart brengen hoe vaak spelers en speelsters slachtoffer zijn van ongelijkheid en zo gerichte acties opzetten om discriminatie doeltreffend aan te pakken.”

Red Flame Kassandra Missipo en scheidsrechter Didier Digneffe als ambassadeurs

Naast de clubs en de scheidsrechters kunnen we dit jaar rekenen op de steun van vijf ambassadeurs. Zij brengen discriminatie in het voetbal mee in de aandacht.

Een van hen is Red Flame Kassandra Missipo. Zij krijgt de hulp van scheidsrechter Didier Digneffe die zich outte als homo, Blind Devil Jean-Michel Bertinchamps en de 15-jarigen Zuraya Bangura en Shanti Jones, twee speelsters van de Antwerpse club City Pirates.

https://www.rtbf.be/auvio/detail_didier-digneffe-arbitre-gay-et-ambassadeur-de-football-for-all-veut-lutter-contre-l-homophobie-sur-les-terrains-de-foot?id=2606182&jwsource=cl

De vijf ambassadeurs van Football for All geven een echt gezicht aan de verschillende vormen van discriminatie die ons voetbal kent: racistische spreekkoren, homofobie en beledigingen tegen mensen met een beperking en holebi’s. Elk van onze vijf ambassadeurs kreeg in het verleden zelf al te maken met racistische of discriminerende uitlatingen op het voetbalveld. Zij weten als geen ander wat negatieve uitlatingen bij een persoon teweeg brengen”, zegt Stefan Verheyen, grassroots manager Voetbal Vlaanderen.

Beeld: Royal Belgian Football Association
Bron: Royal Belgian Football Association

%d bloggers liken dit: