Veto’s Nederland, Denemarken en Frankrijk tegen Albanië en Noord-Macedonië slecht voor holebi’s en transgenders

Frankrijk wil (voorlopig) geen onderhandelingen met Noord-Macedonië en Albanië voor een toetreding bij de Europese Unie. Nederland en Denemarken verzetten zich tegen onderhandelingen met Albanië. Dat is slecht nieuws voor holebi’s en transgenders daar, stelt ILGA-Europe

Naast bovengenoemde landen zijn Servië, Turkije en Montenegro formeel kandidaat. Bosnië en Herzegovina en Kosovo zijn potentiële kandidaten.

Landen die willen toetreden tot het clubje wat de EU is, moeten naast economische vereisten ook voldoen aan verwachtingen wat betreft mensenrechten. Dat betekent onder meer oog hebben voor (de discriminatie van) holebi’s en transgenders. 

De situatie van LGBT’s is in de Balkan niet rooskleurig. Vaak bestaat er wel antidiscriminatiewetgeving, maar de praktijk is minder leuk. Haatmisdrijven au sérieux laten nemen blijkt quasi onmogelijk, transgenders krijgen geen medische ondersteuning en prides dreigen verboden te worden.

Toetreding tot de Unie kan echter een motivator zijn om toch moeite te doen voor LGBT’s. Omgekeerd werkt onderhandelingen weigeren demotiverend, stelt ILGA-Europe.

Je leest de analyse hier

Beeld: Wikipedia
Bron: ILGA-Europe

Een gedachte over “Veto’s Nederland, Denemarken en Frankrijk tegen Albanië en Noord-Macedonië slecht voor holebi’s en transgenders

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: