Queer filmmakers boycotten LGBT-filmfestival Tel Aviv over Palestina

Ruim 130 queer filmmakers boycotten TLVFest, het LGBT-filmfestival van Tel Aviv. Ze doen dit omdat ze Palestina steunen en Israël pinkwashing verwijten. Dat is het zich progressief voordoen door roze zaken te steunen terwijl andere groepen onderdrukt worden, in casu Palestijnen.

“De bevrijding van holebi’s en transgenders loopt parallel met de bevrijding van Palestina. Wij zijn solidair met de onderdrukte Palestijnen in hun strijd voor vrijheid, gelijke rechten en waardigheid”, zo is te lezen in de verklaring. Die werd onder meer ondertekend door de Britse Turner Prize-winnares Charlotte Prodgeren en de Franse regisseur Alain Guiraudie (‘L’inconnu du lac‘).

TLVFest krijgt subsidies van het stadsbestuur van Tel Aviv en van het Israëlisch ministerie van Cultuur en Sport.

Gemeenteraadslid Itai Pinkas is niet tevreden met de boycot. “Dit is schadelijk voor een puur cultureel evenement dat niets te maken heeft met wat de staat Israël verkeerd doet. Het Israëlische beleid kan en moet soms worden bekritiseerd, maar ik zie niet in hoe deze boycot het beleid van de overheid bekritiseert.”

Verkeerde tegenstander

Stichter en artistiek directeur Yari Hochner stelt dat dat de initiatiefnemers van de boycot zich vergissen van tegenstanders. “Ze denken dat ze de Palestijnse zaak helpen, maar ze vergissen zich.”

“Het is belangrijker dat de internationale gemeenschap afwijkende meningen in Israël blijft steunen, ten voordele van mensenrechten en gelijkheid.”

Hochner wijst erop dat de Likoed-partij de verkiezingen won. Die partij probeert al langer het festival te kortwieken. Het is via de rechtbank dat de subsidies afgedwongen worden.

Gay Tel Aviv: pinkwashing gemeend?

Beeld: Wikipedia
Bron: Shownieuws.nl, Gay Star News, Pinkwashing Israel, TLVFest

%d bloggers liken dit: