Tal van organisaties eisen ontslag voorzitter Amsterdam Gay Pride

Meer dan negentig organisaties en honderden individu’s eisen het het ontslag van Frits Huffnagel als voorzitter van de Stichting Amsterdam Gay Pride. Deze organiseert Pride Amsterdam.

Huffnagel heeft zijn vingers verbrand aan uitspraken over vluchtelingen. Excuses maken bij het collectief #notmypride weinig indruk.

Open brief voor Pride Amsterdam

Geacht bestuur van Stichting Amsterdam Gay Pride,

Op dinsdag 3 maart deed uw voorzitter Frits Huffnagel in de uitzending van Spraakmakers, een programma van NPO radio 1, uitspraken waarmee hij insinueert dat alle vluchtelingen oorlogsmisdadigers zijn. Een quote uit het gesprek:

“…en omdat het elke keer hetzelfde is: wij zien een kind en denken dan ‘o, wat zielig’, terwijl we zien niet die vader die daarachter staat die misschien oorlogsmisdaden heeft gepleegd en een moeder die daarachter staat die dat heeft gefaciliteerd.”

Een uitgebreider transcript van het gesprek is hieronder toegevoegd. Vervolgens verkondigt Huffnagel in een inmiddels verwijderde tweet ook nog het volgende: ‘Er wordt niet voor niks gebombardeerd.’ Hiermee duidt hij op de oorlog in de gebieden waar de vluchtelingen vandaan komen. 

Met deze opeenvolgende uitspraken laat Huffnagel duidelijk zien dat het niet om een ongelukkige verspreking gaat, maar dat het een zeer heldere boodschap betreft, dat vluchtelingen niet welkom zijn. Dit zijn uitspraken die niet horen bij het voorzitterschap van Stichting Pride Amsterdam; een organisatie die hoort te staan voor inclusie en acceptatie voor iedereen.

Daarvoor verwijzen wij naar punt 1, 2 en 11 van uw ‘Guiding Principles’. In punt 1 en 2 verwoordt u een festival te zijn waarop ‘iedereen zichzelf mag zijn’ en een festival ‘voor iedereen, ongeacht zijn seksuele voorkeur, gender, geloof of huidskleur’. In punt 11 zegt u zich te allen tijde te distantiëren van partijen die zich in aanloop naar en/of tijdens deelname hebben misdragen en/of blijk hebben gegeven uw eerste principe niet te onderschrijven. 

Wij verwachten dat deze regels ook gehanteerd worden voor leden van het bestuur van Pride Amsterdam en in dit geval voor de voorzitter, Frits Huffnagel. Het is onacceptabel dat Pride Amsterdam wordt geleid door een voorzitter die een xenofobe kijk heeft op vluchtelingen. Racisme, xenofobie en islamofobie zijn geen persoonlijke meningen waar u zich als organisatie van kunt distantiëren. Het zijn institutionele systemen die onderdrukking in stand houden waartegen Pride Amsterdam juist zou moeten strijden, of het nu lhbti+ vluchtelingen betreft of niet. Door een voorzitter als Frits Huffnagel aan te houden laat u zien dat Pride Amsterdam zich niet houdt aan haar eigen ‘Guiding Principles’.

Wij verwachten daarom dat Stichting Pride Amsterdam haar voorzitter laat aftreden en gaat werken aan een inclusiever bestuur waarin racisme, xenofobie en islamofobie pertinent geen plaats hebben. 

Beeld: Wikipedia

Een gedachte over “Tal van organisaties eisen ontslag voorzitter Amsterdam Gay Pride

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: