Lesbiennes helft zo veel keer in VRT-nieuwsuitzendingen dan homo’s

De zichtbaarheid van homo’s in nieuwsuitzendingen van de VRT is sinds 1986 sterk toegenomen. Lesbiennes komen echter veel minder vaak in beeld. 

De Nederlandse onderzoekers Laura Jacobs van de Universiteit van Amsterdam en Cecil Meeusen van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de KU Leuven onderzochten de kwestie. 

Ze analyseerden nieuwsberichten van ‘Het Journaal‘ van de periode 1986-2017. De studie wordt gepubliceerd in ‘Journal of Homosexuality‘.

Volgens de onderzoekers is de aandacht voor holebi’s in nieuwsuitzendingen sinds 1986 gestegen. 

Homo’s komen in 34% van de nieuwsberichten over homoseksualiteit aan het woord, lesbiennes krijgen slechts in 15% van de nieuwsberichten het woord. De helft.

Hetzelfde patroon stellen ze vast bij het in beeld brengen van deze groepen: homo’s komen in 51% van de nieuwsberichten in beeld, lesbiennes slechts in 27%. 

Het fenomeen is algemeen. “Uit zowel Vlaams als internationaal onderzoek blijkt dat vrouwen in het algemeen sterk ondervertegenwoordigd blijven in het nieuws. Voor de holebigemeenschap kan dit extra nadelig zijn, gezien het gebrek aan rolmodellen voor lesbiennes”, aldus de onderzoeksters.

Beeld: Timothy Junes
Bron: Belga

Een gedachte over “Lesbiennes helft zo veel keer in VRT-nieuwsuitzendingen dan homo’s

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: