Belgian Pride-deelnemers moeten KliQ-inclusiescan doorstaan om te mogen paraderen

Bedrijven, organisaties en politieke partijen die willen mee paraderen tijdens de Belgian Pride op zaterdag 23 mei, zullen een een inclusiescan van KliQ moeten doorstaan. Dat zegt The Belgian Pride-voorzitter Laurent Mallet in De Morgen

Prides in België en in het buitenland krijgen steeds meer kritiek dat ze “te mainstream en “te commercieel” zijn geworden. The Belgian Pride gaat nu in op deze kritiek. Merken als Ben & Jerry zullen niet (zomaar) meer ijsjes uitdelen en hun logo plakken op een regenboogvlag. 

Werkgevers zijn nog wel welkom, zegt Mallet. “Ben & Jerry’s is een merk, Unilever is een werkgever. Een merk komt louter naar de Pride om te communiceren met zijn klanten, een werkgever neemt deel aan de Pride om te tonen dat hij inclusie op de werkvloer hoog in het vaandel draagt.”

Inclusiescan

Potentiële deelnemers zullen een inclusiescan van KliQ vzw moeten ondergaan. KliQ is verbonden aan çavaria en helpt bedrijven en organisaties met LGBT-inclusie. 

“Wie gebuisd is, zal niet aan de Pride mogen deelnemen”, aldus Mallet.

Politieke partijen

Ook politieke partijen ontkomen niet aan de scan en de voorwaarden. “Een politieke partij mag bij wijze van spreken een LGBT-vriendelijk werkvloerbeleid voeren, maar als ze soms negatief over de gemeenschap communiceert, wordt dat door KliQ in rekening genomen.”

“Voor politieke partijen is er trouwens nog een tweede drempel, naast het rapport. De raad van bestuur van de Belgian Pride moet vanaf dit jaar ook instemmen met de deelname van de partijen.”

Zetelen in die raad van bestuur: vier mensen van çavaria, vier van Arc-en-Ciel Wallonie en vier van RainbowHouse Brussels. “Ze stemmen op basis van een meerderheidsprincipe.”

Dat was verleden jaren ook zo. Toen stemde RainbowHouse Brussels tegen een deelname van N-VA. De druk op çavaria om N-VA dit jaar ook te willen uitsluiten, zal alleen maar vergroten. De Vlaamse LGBT-koepel nam immers standpunten van polemicus Theo Francken op de korrel. 

Kritiek op de kritiek

De Morgen heeft ook oor naar kritiek van mensen die N-VA-bashen niet lusten. De kritiek luidt dan dat er verwacht wordt dat LGBT’s links moeten zijn. 

“Wij proberen een zo waardevolle parade voor zoveel mogelijk mensen op te zetten, maar eenvoudig is dat niet. Dit jaar hebben we voor een heel breed pridethema gekozen: een goede gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Daarmee proberen we naar iedereen te luisteren”, reageert Mallet.

Beeld: Timothy Junes
Bron: De Morgen 

2 gedachten over “Belgian Pride-deelnemers moeten KliQ-inclusiescan doorstaan om te mogen paraderen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: