Delegaties moeten bewezen LGBT-inclusief genoeg zijn om deel te nemen aan Belgian Pride-parade

Op de 25ste editie van de Belgian Pride zullen meer dan tachtig organisaties en bedrijven aanwezig zijn. In lijn met de slogan ‘WeCare‘, checkt de organisatie of alle groepen (organisaties, bedrijven en politieke partijen) die willen deelnemen aan de prideparade in de praktijk een sterk inclusiebeleid voeren. 

Wie zich wil inschrijven als groep, moet daarom vanaf dit jaar een inclusiviteitsaudit ondergaan. 

Als werkgever

Nog een verandering is dat commerciële merken niet langer mogen deelnemen aan de Belgian Pride, tenzij ze zich inschrijven in de hoedanigheid van werkgever.

“Een gunstig en inclusief werkklimaat is namelijk een onmisbare stap om het welzijn van LGBTI+-personen te verbeteren”, klinkt het bij de organisator.

“Om deel te nemen aan de prideparade moeten bedrijven, politieke partijen en organisaties voortaan een volledige inclusiviteitsaudit laten uitvoeren. Enkel wie voldoende scoort en dit kan bewijzen met voorbeelden uit de realiteit, mag meedoen. De doorlichting wordt uitgevoerd door onze onafhankelijke non-profitpartner Kliq vzw. Hierbij wordt ook een grondige analyse gemaakt van de externe communicatie van groepen en of deze al dan niet inclusief is”, zegt Laurent Mallet, voorzitter van The Belgian Pride vzw

Te commercieel

De wijziging in de inschrijvingsprocedure sluit aan op het voortdurende streven van de Belgian Pride om de eigen werking te blijven verbeteren. 

In het verleden klonk het verwijt dat de parade een te commercieel karakter had gekregen en dat deelnemende groepen hun paradewagens gebruikten voor pinkwashing, om hun merk op een positieve manier te etaleren. 

“We luisteren graag naar de feedback van deelnemers, partners, bezoekers en stakeholders, ook wanneer er kritiek klinkt. Dankzij de audit weten we dat alle deelnemers van de Belgian Pride onze waarden delen en respecteren en dat ze de LGBTI+-community steunen. Dit leggen we ook vast via een ondertekende overeenkomst en in een charter, net zoals vorige jaren. Met de politieke partijen zitten we samen om ervoor te zorgen dat ze hun beloften van vorig jaar nakomen en bekijken we wat ze ook in de toekomst nog willen verbeteren”, zegt Rachael Moore, lid van de raad van bestuur van The Belgian Pride.

We Care

Tijdens het pridefestival van 8 tot en met 24 mei staan er meer dan zeventig (partner) evenementen op het programma. 

Deze editie staat in het teken van mentale en fysieke gezondheid, onder de slogan ‘WeCare’. 

Het hoogtepunt wordt dit jaar opnieuw de prideparade met meer dan 80 deelnemende groepen en organisaties op zaterdag 23 mei. 

The Belgian Pride kijkt uit naar deze grote bijeenkomst, waar zowel plaats is voor militante boodschappen als voor feest. 

Beeld: Belgian Pride
Bron: Belgian Pride

2 gedachten over “Delegaties moeten bewezen LGBT-inclusief genoeg zijn om deel te nemen aan Belgian Pride-parade

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: