Pride-organisatoren bereiden zich voor op annulaties en uitstellen

De European Pride Organisers Association (EPOA) verwacht dat prides in Europa de komende maanden afgelast of uitgesteld zullen worden door COVID-19. Pride-organisatoren hebben maandag overlegd via videoconferentie.

De EPOA zet zich schrap. Prides in Europa, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, Afrika, Azië, Oceanië en Zuid-Amerika vinden veelal plaats in mei en juni. Virologen verwachten dat het coronavirus dan piekt. Dat zal weerslag hebben op openbare evenementen waaronder prides.

Kristine Garina is niet alleen voorzitter van EPOA, ze organiseert ook de Baltic Pride in Riga in Letland. “Het virus is een uitdaging voor elke organisator. Maar prides worden vaak door vrijwilligers georganiseerd. Voor hen is omgaan met get coronavirus een extra uitdaging.”

Voorbereid zijn

EPOA en wereldkoepel InterPride benadrukken het belang van voorbereid zijn. Want afgelasten vergt planning. Er moet overlegd worden met overheden, sponsors en leveranciers. Gaat een pride toch door, moet coronavirus deel uitmaken van het overleg met hulpdiensten.

“Prides zijn gewend te strijden tegen overheden, geestelijken, politici en homofoben. Moeder Natuur is van een andere orde. Zij krijgt mogelijk sommige prides klein.”

EPOA overkoepelt zo’n 150 prides in 38 Europese landen, maar naar schatting zijn er 1.000 pridefestivals in Europa alleen. Er zullen onvermijdelijk afgelast worden.

Bucharest Pride in Roemenië is de eerste die een uitstel aankondigde. 23 mei bleek te vroeg. De pride zal mogelijk plaatsvinden in augustus of september.

Beeld: Wikipedia
Bron: EPOA

2 gedachten over “Pride-organisatoren bereiden zich voor op annulaties en uitstellen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: