Verbiedt Nederland conversietherapie?

Kamerlid Zohair El Yassini (VVD) komt voor de zomer met een wetsvoorstel om conversietherapie te verbieden. Dat maakte hij op donderdag 12 maart bekend in het televisieprogramma ‘Goedemorgen Nederland‘. 

COC Nederland pleit al bijna tien jaar voor een verbod en is blij dat El Yassini daar nu werk van maakt.

Conversietherapie, ook wel homogenezing genoemd, omvat behandelingen die holebi’s hetero en transgenders cisgender moeten maken. 

Conversietherapie is een serieus probleem in Nederland. Programma’s als ‘Ewout & homogenezing‘, ‘EenVandaag‘ en ‘Undercover in Nederland‘ brachten de laatste jaren aan het licht dat de therapieën in allerlei vormen worden aangeboden, vaak in een (orthodox) religieuze setting. Slachtoffers melden zich met enige regelmaat bij religieuze LGBTI-organisaties en COC.

Het wetsvoorstel lijkt een goede kans te maken op een meerderheid in de Tweede Kamer. De Kamer stemde in mei 2019 vóór een motie van VVD, D66, PvdA en GroenLinks waarin de regering gevraagd wordt om de praktijken te verbieden. PVV, CDA, ChristenUnie, SGP, DENK en Forum voor Democratie stemden toen tegen.

Conversietherapie ook al verboden in landen als Malta en het Verenigd Koninkrijk, net als in delen van Spanje en de Verenigde Staten. Ook in Duitsland en Canada zijn er wetgevende initiatieven. 

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: