Delegaties die willen deelnemen aan Belgian Pride moeten ook letten op voornaamwoorden

Delegaties die willen deelnemen aan de Belgian Pride-parade moeten slagen in een ‘examen‘, een inclusiescan door KliQ of door Arc-en-Ciel Wallonie. Welke de parameters zijn, wil The Belgian Pride-voorzitter Laurent Mallet in De Morgen niet verklappen.

“KliQ vzw werkt onafhankelijk van de Pride. Ze gaat bij de bedrijven langs en praat met het hr-departement of de directie. Dat mogen geen loze praatjes zijn, de leidinggevenden moeten hun beweringen staven met documenten. Als je zegt ‘we voeren een genderinclusief beleid’, hoe doe je dat dan? Geef specifieke voorbeelden. Heb je een diversiteitscharter? Perfect, voeg maar toe. Op basis daarvan stelt KliQ vzw een rapport op. Ze geeft de bedrijven een score op 100 en peilt ook naar onze vijf ‘breekpunten’.”

En die zijn?

“Dat kan ik nu niet zeggen, want anders gaan organisaties dat nu nog snel-snel willen fixen. (lacht) Maar dat zijn dus absolute no-go’s voor de Pride. Scoor je goed op vier breekpunten, maar slecht op het vijfde, dan is deelname uitgesloten.

“Het is ook belangrijk dat bedrijven hun KliQ-score hoog houden. Komen ze dit jaar af met een goede score en volgend jaar met een lager cijfer, dan zal de Pride zeggen: sorry, zo werkt het niet. Inclusie betekent meer inclusie.”

Maar The Brussels Times licht wel een tipje van de sluier. 

Questions to be answered in the scan include matter such as recruitment policy and non-discrimination, external communications and issues such as inclusive pronouns and (in French) the use of default masculine nouns and pronouns, and contacts with external suppliers on the matter of diversity.

Naast antidiscriminatiemaatregelen en externe communicatie dus ook een beleid rond voornaamwoorden en in het Frans verbuigingen zodat woorden ook naar vrouwelijke varianten verwijzen.

Beeld: Timothy Junes
Bron: The Brussels Times, De Morgen

Een gedachte over “Delegaties die willen deelnemen aan Belgian Pride moeten ook letten op voornaamwoorden

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: