België zakt naar plaats 15 op Spartacus Gay Travel Index 2020

Samen met Colombia en Zwitserland staat België op de vijftiende plaats van de Spartacus Gay Travel Index 2020. In 2019 stond het koninkrijk op een gedeelde vierde plaats.

Dit jaar moeten we Canada, Malta en Zweden (samen op 1); Oostenrijk (4); Argentinië, Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Uruguay (samen op 5); Denemarken, IJsland, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Portugal (samen op 10) voorlaten.

Het niet aanbieden van een derde geslachtsoptie (of X) en het niet verbieden van conversietherapie kost België punten. 

Spartacus is een iconische reisgids voor homo- en biseksuele mannen. Intussen is die enkel online en als app te raadplegen. 

Wetten, beschermingen en vervolgingen

Voor een reisgids kijkt Spartacus misschien verrassend genoeg niet naar de toeristische sector, maar wel naar wetten, beschermingen en vervolgingen.

Kunnen holebi’s trouwen en adopteren? Wat zijn de rechten en vrijheiden van transgenders? Worden seksuele oriëntatie en genderidentiteit en -expressie (SOGIE) genoemd in antidiscriminatiewetten? Is er een inreisverbod voor mensen met hiv? Wat is de invloed van godsdienst? Zijn er antihomowetten en/of is homoseks strafbaar? Is de leeftijd van seksuele meerderjarigheid gelijk aan die van hetero’s? Zijn gayprides toegelaten en zijn locals vijandelijk? Worden LGBT’s vervolgd, veroordeeld en terechtgesteld?

Stijgers

Spartacus ziet weinig verandering in deze top 202 (!). Uitzondering zijn Taiwan die stijgt van plaats 41 naar 23 dankzij het homohuwelijk en Angola die stijgt van 104 naar 65 dankzij de decriminalisering van homoseks. 

Onderaan

Onderaan de lijst: Iran, Saoedi-Arabië, Somalië en Tsjetsjenië. Dat is niet anders dan in 2019.

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: