Olympisch praeses Thomas Bach over M/V/X en trans*: “Een sportorganisatie moet inclusief zijn, maar ook eerlijke competitie kunnen organiseren”

De Morgen sprak met Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het ging over coronavirus COVID-19 maar ook over transgenders en intersekse personen in de topsport.

“Dit stelt ons voor problemen en het gaat niet alleen over transgenders. Een sportorganisatie moet inclusief zijn, maar ook eerlijke competitie kunnen organiseren. Daar moeten de regels op geënt zijn en dat is het probleem: men kan in deze problematiek niet voor iedereen goed doen”, aldus Bach. 

“Neem nu Caster Semenya. Niet eens als jurist, maar puur vanuit menselijk standpunt heb ik alle begrip voor haar ergernis. Beeld je in dat je in haar plaats bent: de hele wereld is op de hoogte van je meest persoonlijke biologische kenmerken. Dat moet vreselijk zijn.”

“Tegelijk is het de taak van haar internationale bond World Athletics dat er een eerlijke competitie wordt georganiseerd en daarom is er nu die regel over de maximale hoeveelheid testosteron aangenomen. Maar nogmaals: als mens bewonder ik haar om haar moed en de manier waarop ze hiermee omgaat.”

Beeld: Wikipedia
Bron: De Morgen

%d bloggers liken dit: