Politicus Marco Harps vraagt actie tegen ongewenste intimiteiten op gayfeestjes

Kort voor de de de facto lockdown in Nederland (en België) heeft de 26-jarige Marco Harps (PvdA) een oproep gedaan om seksuele intimidatie en aanrandingen in de homowereld aan te pakken. 

Harps is van mening dat aanranding niet thuishoort in de homowereld en geen deel uitmaakt van de cultuur.

“Dit moet stoppen. Het beeld van de homoscene is dat het allemaal leuk en gezellig is, zoals met die regenboogvlaggen en op de gaypride in Amsterdam. Maar de praktijk is anders. Homofeesten zijn vaak nogal seksgedreven. Dat mag, maar het moet wel wederzijds zijn en dat is heel vaak niet zo”, zegt het gemeenteraadslid uit Deventer in de Stentor.

Vorig weekend, toen feesten nog kon werd hij op een feest weer ongevraagd in zijn kruis gegrepen. Vrienden zeggen dat het “erbij hoort’”, maar daar is Harps het niet mee eens. “Dit voelen vrouwen dus elke dag. Je bepaalt verdomme zelf wie er aan je lichaam zit.”

Campagne

Marco Harps vindt dat COC Nederland, organisatoren van homofeesten en gayclubs niet genoeg doen om seksuele intimidatie en aanrandingen tegen te gaan.

Harps pleit voor een campagne waardoor er een cultuuromslag komt. “Dat is met #MeToo al voor een belangrijk deel gelukt en dat zou ook in de homoscene moeten gebeuren. Ik wil daar graag aan meehelpen en over meedenken.”

Blij

COC Nederland zegt blij te zijn met het signaal van Harps. ‘”Dit speelt inderdaad ongetwijfeld ook bij mannen en natuurlijk moeten we dat aanpakken als andere mannen denken dat dat normaal gedrag is”, zegt woordvoerder Philip Tijsma tegen de Stentor.

COC verwacht veel van het wetsvoorstel van PvdA en CDA om seksuele intimidatie strafbaar te stellen. “Het onderwerp staat volop in de aandacht en als die wet er komt, wordt nog eens nadrukkelijk duidelijk wat verboden is. Dat zou preventief moeten werken.”

Vonk en Meeuwsen

In 2017 getuigden Stef Vonk (28, sp.a) en Nik Meeusen (31, Groen) ook al over #MeeToo op LGBT-feestjes. “Het kontknijpen is, hoewel ontoelaatbaar, een braaf voorbeeld. Het verhaal van de homo die dronken meegaat naar iemands huis en daar slachtoffer wordt van een opdringerige gastheer, horen we te vaak”, klonk het toen in De Morgen.

“Net zoals bij die ‘andere’ #MeToo is de dader zich soms van geen kwaad bewust. Onwetendheid is echter geen onschuld. Elke vorm van grensoverschrijdend gedrag is fout. We willen over dit probleem kunnen praten binnen onze lgbt-gemeenschap.”

Beeld: Wikipedia
Bron: Stentor, Roze Golf, De Morgen

Een gedachte over “Politicus Marco Harps vraagt actie tegen ongewenste intimiteiten op gayfeestjes

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: