CORONAVIRUS | Tips voor transgender in COVID-19-tijden

Coronavirus COVID-19 verspreidt zich wereldwijd en de Belgische regering neemt belangrijke maatregelen die ook een impact hebben op jou. Specifiek voor transgender personen en de omgeving wil Transgender Infopunt (TIP) het volgende meegeven.

Om de verspreiding in te dijken, wordt sterk aangeraden om thuis te blijven.  “Hierdoor kan je je mogelijks (nog meer) geïsoleerd voelen. We raden iedereen aan om (digitaal of telefonisch) contact te onderhouden. Zoek actief contact per mail of telefoon, en wees een luisterend oor voor elkaar.” 

Hierbij geeft TIP ook een overzicht van alle Facebook-groepen specifiek voor trans personen of de omgeving:

Thuis

“Thuisblijven en isolatie kan leiden tot piekeren en negatieve gedachten. Blijf niet met deze gedachten zitten, praat erover! Wij als Transgender Infopunt bieden een luisterend oor aan. Wij zijn telefonisch en via mail bereikbaar van dinsdag-vrijdag tussen 9u-16u op het gratis nummer 0800 96 316 of via ons e-mail contact@transgenderinfo.be.” 

Hierbij een overzicht van andere luisterlijnen:

  • Lumi luistert naar je vragen over gender en seksuele voorkeur, en is bereikbaar op het nummer 0800 99 533 op maandag-, woensdag- of donderdagavond tussen 18.30 uur en 21.15 uur (behalve op feestdagen). Is de lijn bezet? Chatten kan ook, op dezelfde momenten.
  • Tele-Onthaal is 24/7 bereikbaar op het nummer 106. Je kunt er gratis & anoniem terecht met al je vragen. Chatten kan ook, zie hier voor meer info over de exacte uren.
  • Ook de Zelfmoordlijn is 24/7 bereikbaar op het nummer 1813. Chatten kan elke dag van 19u-21.30u.

Afspraken

Op advies van de FOD Volksgezondheid worden alle niet-dringende consultaties en ingrepen opgeschort. Alle noodzakelijke therapieën (chemo, dialyse) kunnen wel doorgaan. 

“Dat betekent dat jouw afspraak voor transgenderzorg waarschijnlijk ook werd afgebeld, of zal geannuleerd worden. Dit kan even hard aankomen, maar weet dat de medisch wereld alles in het werk stelt om nu deze crisis te bedwingen, en uitstel geen afstel is.” 

“Lucht je hart via de hierboven genoemde plaatsen, of praat er over met je naasten. Specifiek voor afspraken in ziekenhuizen wordt nu prioriteit gegeven aan het opvangen van patiënten met een besmetting van COVID-19, en daarbij worden alle artsen en verpleegkundigen ingeschakeld. Je aanmelden voor de wachtlijst op het UZ Gent bijvoorbeeld is nog steeds mogelijk, maar er worden geen nieuwe trajecten opgestart.”

Voorschriften

Indien je nieuwe voorschriften nodig hebt voor je verlenging van hormonale therapie, contacteer je endocrinoloog of huisarts per telefoon of e-mail. 

Voorschriften worden je dan toegestuurd krijgt met de post. Bestel ook je producten bij de apotheker per email of telefoon, zodat ze je bestelling kunnen klaarleggen en je dit kan afhalen.

Binder

“Draag je een binder en heb je last van griepsymptomen? Laat je binder dan zoveel mogelijk uit. Zeker als je moet hoesten is een binder dragen niet aan te raden!”, zegt TIP.

“Ben je op zoek naar een goed boek om de tijd wat te doden? Raadpleeg onze boekenlijst! Boeken bestellen doe je natuurlijk bij onze favoriete LGBT+-boekenwinkel Kartonnen Dozen. Boeken worden thuis bezorgd!”

Laat je niet bang maken door fake berichten. Raadpleeg betrouwbare bronnen zoals: https://www.info-coronavirus.be/nl/.

“Heb je specifieke vragen? Mail via info-coronavirus@health.fgov.be of bel het gratis nummer 0800 14 689. Tot slot: blijf bewegen, maak een wandeling, maar hou afstand. Stay safe!”

Beeld: Wikipedia
Bron: Transgender Infopunt

%d bloggers liken dit: