CORONAVIRUS | Eurovisiesongfestival 2020 afgelast

De EBU heeft bevestigd dat het Eurovisiesongfestival 2020 niet zal plaatsvinden. De uitbraak van het coronavirus en de maatregels van verschillende regeringen om de verspreiding van het virus af te remmen, verhinderen om het evenement te laten doorgaan op de geplande datums.

Moeilijke beslissing

“De afgelopen weken hebben we alternatieve opties verkend die zouden toelaten om het Eurovisiesongfestival te laten plaatsvinden”, laat de EBU op de weten op de officiële website van het Eurovisiesongfestival. “De onzekerheid die wordt gecreëerd door de verspreiding van COVID-19 in Europa en de restricties die worden opgelegd door zowel de regeringen van deelnemende omroepen als de Nederlandse autoriteiten, beteken echter dat de European Broadcasting Union (EBU) de moeilijke beslissing heeft genomen om niet door te gaan met het evenement zoals gepland.”

Rotterdam blijft kandidaat-gasstad

De EBU overlegt nu met de gastomroepen NPO, NOS en AVROTROS en de Gemeente Rotterdam om in 2021 het Eurovisiesongfestival in Rotterdam te organiseren.

Er werd dus gekozen voor een afgelasting. Het evenement wordt niet uitgesteld naar een latere datum dit jaar. “De situatie over heel Europa blijft waarschijnlijk de komende maanden onzeker en in dit stadium kunnen we niet garanderen dat we in staat zijn een evenement van deze omvang met de vele betrokkenen later dit jaar in scene te zetten. Een wedstrijd later op het jaar zou ook de tijd beperken die het winnende land heeft om zich voor te bereiden op de competitie van het daaropvolgende jaar”, luidt de motivatie.

De organisatie wou ook de show niet laten doorgaan vanop afstand, waarbij alle landen de artiesten laten optreden in een zaal in eigen land en die opnames achtereen uitgezonden worden. De EBU oordeelde dat zo’n format zou leiden tot oneerlijke concurrentie. “Het podium delen zit in het DNA van het Eurovisiesongfestival.”

Artiesten wachten af

Er is nog geen besluit genomen over de vraag of de deelnemende artiesten van dit jaar hun lied volgend jaar mogen brengen.

De Reference Group en de deelnemende omroepen zullen hierover overleggen, een beslissing nemen en die later communiceren. De Reference Group is een groep experts die het Eurovisiesongfestival controleren en begeleiden. Er zitten onder anderen producten in uit landen die het Eurovisiesongfestival al hebben georganiseerd, alsook mensen die worden uitgenodigd op basis van hun ervaring. Uitvoerend opzichter Jon Ola Sand is het bekendste lid van de Reference Group. Hij komt tijdens televisieshows steeds in beeld wanneer alle punten geteld zijn.

Spijtige primeur

Het is de allereerste keer in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival dat het evenement een jaar niet kan plaatsvinden. Van 1956 tot op heden werd het evenement jaarlijks gehouden in verschillende Europese steden.

Foto: Wikipedia – Ahoy Rotterdam

%d bloggers liken dit: