CORONAVIRUS | Zal het Eurovisiesongfestival 2020 wel plaatsvinden?

Normaal gezien vindt op 12, 14 en 16 mei het Eurovisiesongfestival 2020 plaats in Rotterdam. Zowat alle Europese landen nemen drastische maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken. Daardoor komt het liedjesfestival op de helling te staan. Gaat het evenement door en welke alternatieve scenario’s zijn mogelijk?

Vervoer en bijenkomsten gehinderd

De caronacrisis maakt het de komende maanden bijzonder moeilijk om internationale evenementen in Europa te organiseren. Over acht weken staat het Eurovisiesongfestival gepland.

Europa sluit een maand haar buitengrenzen voor niet EU-burgers. Verscheidene deelnemende landen van het Eurovisiesongfestival behoren niet tot de Europese Unie. In verscheidene landen worden niet-essentiële verplaatsingen afgeraden of verboden. Tal van nationale regeringen raadden hun burgers af naar het buitenland te reizen.

Reizigersvluchten nemen af. De belangrijkste luchthavens van gastland Nederland, Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport, vervoeren de helft minder passagiers dan normaal vanwege de uitbraak van het coronavirus. Brussels Airlines schrapt zelfs vanaf zaterdag tot en met 19 april alle reguliere vluchten. In verscheidene landen wordt het treinverkeer beperkt, ook in Nederland.

Frankrijk, Italië en Spanje zijn in lockdown. In België geldt tot en met 5 april een samenscholingsverbod, met mogelijkheid tot verlenging. Ook in andere landen zijn er beperkende maatregelen. Bovenstaande omstandigheden verhinderen als ze langer duren de komst van deelnemers en gasten naar Nederland.

In Nederland, het gastland van het Eurovisiesongfestival, zijn bijeenkomsten met meer dan 100 personen alvast tot en met 6 april afgelast. Mogelijk worden die maatregelen verlengd, waardoor een liedjesfestival met publiek onmogelijk wordt.

Communicatie EBU

In deze omstandigheden is het onwaarschijnlijk om het Eurovisiesongfestival 2020 ongewijzigd te laten plaatsvinden. Het is echter te vroeg om uit te gaan van een afgelasting. Organisator EBU plaatste op vrijdag 13 maart een bericht op de officiële website van het Eurovisiesongfestival:

“De EBU houdt nauwlettend de situatie betreffende de verspreiding van het coronavirus in de gaten. We blijven op de hoogte van de recentste adviezen en richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de nationale gezondheidsautoriteiten.

We werken nauw samen met de Nederlandse gastomroepen NPO, NOS en AVROTROS en de Gemeente Rotterdam om de verschillende scenario’s voor het Eurovisiesongfestival 2020 te verkennen.

Met echter nog twee maanden te gaan voor de drie live shows op 12, 14 en 16 mei, en de snel veranderende situatie in zowel Nederland en de landen van deelnemende omroepen, is het te vroeg om definitieve besluiten te nemen.

Met dit in gedachte, werken we verder als een team aan de voorbereidingen om het 65ste Eurovisiesongfestival in Rotterdam te ontvangen.”

Wanneer duidelijkheid?

De beslissing over de toekomst van het Eurovisiesongfestival 2020 valt hoogstwaarschijnlijk begin april. Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb, die de wettelijke verantwoordelijk heeft om de wedstrijd in zijn stad te laten doorgaan, laat weten dan een beslissing te zullen nemen. De bouw van het podium op de locatie van het evenement, Rotterdam Ahoy (hoofdfoto), is gepland op 5 april. Tegen dan moet er duidelijkheid zijn over afgelasting of een alternatieve manier om het Eurovisiesongfestival te laten plaatsvinden.

Vijf scenario’s

Vijf scenario’s doen de ronde, het ene al plausibeler dan het andere.

Scenario 1: complete afgelasting
> Het evenement vindt niet plaats in 2020. In 2021 vindt het volgende Eurovisiesongfestival plaats, wellicht in Nederland. Duncan Laurence blijft een jaar langer de winnaar.
> Waarschijnlijkheid: eerder klein
> Voordelen: Duidelijkheid en geen risico op een snellere verspreiding van het coronavirus door het evenement te laten plaatsvinden.
> Nadelen: Veel verliezers. Artiesten krijgen niet de kans om zich te tonen aan miljoenen kijkers. Wat moeten ze doen met hun lied? Er een jaar lang mee zeulen en uiteindelijk deelnemen met een ‘verouderd’ lied? Bovendien kunnen de nationale omroepen hun artiesten moeilijk koudweg laten vallen om volgend jaar andere deelnemers te selecteren. Gemeente Rotterdam, de EBU en de nationale omroepen leiden een groot financieel verlies. De EBU kan geen uitzendrechten verkopen. Nationale omroepen verliezen kijkcijfers doordat ze geen populaire voorrondes meer kunnen uitzenden. Alle liefhebbers van het liedjesfestival stel je teleur.

Scenario 2: alles gaat door zoals gepland
> De halve finales en grote finale gaan door op 12, 14 en 16 mei in Ahoy met publiek.
> Waarschijnlijkheid: bijzonder klein
> Voordelen: Gemeente Rotterdam, EBU en toeristische sector lijden zo weinig mogelijk financieel verlies. Je stelt fans van het Eurovisiesongfestival niet teleur.
> Nadelen: Vanuit een gezondheidsstandpunt is dit compleet onverantwoord. Virologen verwachten dat in verscheidene Europese landen de piek van het aantal besmettingen met het coronavirus zal vallen in april of mei. Het is hoogstwaarschijnlijk dat verschillende maatregelen zoals samenscholingsverboden, verminderd openbaar vervoer en luchtverkeer, gesloten grenzen en negatieve reisadviezen nog verlengd worden. Hoe krijg je alle artiesten en gasten dan veilig ter plaatse? Je kan wel een beperkt aantal deelnemers toelaten in Ahoy en ze verder uit elkaar zetten. Dan moet je wel op zoek naar technische spitsvondigheden om de zaal ‘gevulder’ te doen lijken. Gewoon doorgaan kan in gezicht van de EBU compleet ontploffen. Bovendien zal Nederland onder toenemende druk in Europa komen te staan om strengere maatregelen te nemen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het Nederlandse coronabeleid zet in op immuniteit en geen al te rigide maatregelen, maar de meeste EU-landen zitten op een andere golflengte.

Scenario 3: later dit jaar organiseren
> Het evenement wordt met enkele maanden uitgesteld. Het Eurovisiesongfestival vindt plaats in de zomer, herfst of winter van 2020.
> Waarschijnlijkheid: eerder klein
> Voordelen: Je kan het event laten plaatsvinden met publiek in Rotterdam. Gasten krijgen de kans hun reis om te boeken, wat geen slechte zaak zou zijn voor de toeristische sector in het gastland.
> Nadelen: Het Eurovisiesongfestival is een massaproductie. Het is geen persoonlijke seksdate die je gemakkelijk verzet. Wie zegt dat Ahoy nog vrij is later op het jaar? Je moet helemaal opnieuw beginnen met je productie. Zijn alle materialen (podium, belichting, camera’s …) beschikbaar op de alternatieve datum? Hebben de huidige medewerkers (presentatoren, artiesten, promotoren, cameramannen, belichters, catering …) geen andere verplichtingen later op het jaar? Veel evenementen worden uitgesteld en gaan in de zomer of in het najaar allemaal concurreren voor zendtijd op televisie. Bovendien: als je het Eurovisiesongfestival 2020 later uitzendt, heeft de nationale omroep van het winnende land minder tijd om de volgende editie te organiseren. Of verschuif je de datum permanent en laat je ook het Eurovisiesongfestival 2021 later op het jaar plaatsvinden?

Scenario 4: show zonder publiek
> Het evenement vindt plaats op de voorziene datums met artiesten, maar zonder publiek
> Waarschijnlijkheid: reëel
> Voordelen: Alle artiesten krijgen de kans om zich te tonen op het grote podium in Ahoy, met alle moderne middelen ter beschikking om een prachtige act neer te zetten. De EBU beperkt het eigen financiële verlies. Je moet geen nieuwe datum zoeken. Het risico op verspreiding van het coronavirus wordt beperkt. Alleen technici, artiesten en presentatoren bevinden zich in de zaal.
> Nadelen: Je stelt de bezoekers van het Eurovisiesongfestival teleur. Hun plannen vallen in het water en als het helemaal tegenzit krijgen ze hun hotelboeking niet terugbetaald. De toeristische sector in Rotterdam lijdt grote verliezen. De Nederlandse gastomroepen moeten op zoek naar een andere manier om spanning en sfeer op te bouwen, want die komt doorgaans van het publiek. Als bepaalde maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan worden verlengd of verstrengd, krijg je alsnog niet alle deelnemers tot in Rotterdam. Dan sta je met de billen bloot en moet je overhaast op zoek naar oplossingen waar je anders wat meer tijd voor had.

Scenario 5: show zonder publiek en artiesten in eigen land
> Het evenement vindt plaats op de voorziene datums zonder deelnemende artiesten en publiek in Rotterdam. De nationale delegaties blijven in hun eigen land en treden er op in een lege zaal. Die acts worden achter elkaar uitgezonden. De show wordt geproduceerd en aan elkaar gepraat vanuit Rotterdam. De intervalacts en puntentelling kunnen grotendeels ongewijzigd doorgaans. Rotterdam en de gastomroepen worden de schepper van een slimme televisieshow, maar niet de plek waar de muziekacts plaatsvinden.
> Waarschijnlijkheid: reëel
> Voordelen: Je moet geen nieuwe datum zoeken. Minder kans op de verspreiding van het coronavirus. De gastomroepen redden de show en worden de helden van het Eurovisiesongfestival 2020. De EBU kan haar financieel verlies beperken. De productie heeft meer garanties dat alle deelnemers op de avond zelf hun nummer live kunnen brengen. Binnen hun eigen land kunnen de artiesten zich gemakkelijker verplaatsen en de kans dat er deelnemers ziek uitvallen is geringer.
> Nadelen: Je stelt de bezoekers van het Eurovisiesongfestival teleur. Hun plannen vallen in het water en als het helemaal tegenzit krijgen ze hun hotelboeking niet terugbetaald. De toeristische sector in Rotterdam lijdt grote verliezen. De Nederlandse gastomroepen moeten op zoek naar een andere manier om spanning en sfeer op te bouwen, want die komt doorgaans van het publiek. Er ontstaat oneerlijke concurrentie. Landen zoals Duitsland, Rusland en Zweden hebben veel geld, grote zalen en een moderne infrastructuur om een indrukwekkend optreden in te blikken. Landen zoals Malta, San Marino en Albanië hebben minder mogelijkheden om indruk te maken met de manier waarop ze hun act in beeld brengen. De schoonheid van het Eurovisiesongfestival is net dat onder normale omstandigheden alle landen, groot of klein, kunnen genieten van hetzelfde hypermoderne podium en dezelfde technische ondersteuning.

Wordt vervolgd …

Opmerking: Dit artikel werd gepubliceerd op woensdag 18 maart. De maatschappelijke ontwikkelingen in de coronacrisis volgen elkaar snel op. Mogelijk bevat dit artikel na publicatie al achterhaalde informatie. Voor al het recente nieuws consulteer je best de homepagina van Be Out.

Foto: Wikipedia – Rotterdam Ahoy

%d bloggers liken dit: