Albanië en Noord-Macedonië mogen onderhandelingen starten om bij Europese Unie te komen

Albanië en Noord-Macedonië mogen onderhandelingen starten om toe te treden tot de Europese Unie. Frankrijk, Denemarken en Nederland geven hun verzet op. ILGA-Europe betreurde dat verzet.

Onderhandelingen starten staat niet gelijk met een (snelle) toetreding. 

Momenteel voert de EU reeds toetredingsonderhandelingen met Servië, Montenegro en Turkije, al liggen ze in het geval van Turkije helemaal stil. 

Albanië is sinds 2014 kandidaat-lidstaat, Noord-Macedonië diende reeds in 2005 een aanvraag in. Dat land heeft al een hele weg afgelegd, want veranderde onder meer zijn officiële naam om een al lang aanslepend conflict met Griekenland te ontmijnen.

De Europese Unie is het aan zichzelf verplicht om Albanië en Noord-Macedonië perspectief op toetreding te bieden. Al sedert 2003 luidt het dat alle landen op de Westelijke Balkan op termijn tot de EU moeten kunnen toetreden. Als de omstandigheden het toelaten, vindt begin mei in de Kroatische hoofdstad Zagreb een top plaats van de EU met de Westelijke Balkan.

LGBT-kwesties

Landen die willen toetreden tot het clubje wat de EU is, moeten naast economische vereisten ook voldoen aan verwachtingen wat betreft mensenrechten. Dat betekent onder meer oog hebben voor (de discriminatie van) holebi’s en transgenders. 

De situatie van LGBT’s is in de Balkan niet rooskleurig. Vaak bestaat er wel antidiscriminatiewetgeving, maar de praktijk is minder leuk. Haatmisdrijven au sérieux laten nemen blijkt quasi onmogelijk, transgenders krijgen geen medische ondersteuning en prides dreigen verboden te worden.

Toetreding tot de Unie kan echter een motivator zijn om toch moeite te doen voor LGBT’s. Omgekeerd werkt onderhandelingen weigeren demotiverend, stelt ILGA-Europe.

Beeld: Wikipedia
Bron: Belga, eigen verslaggeving

%d bloggers liken dit: