Je kan nog steeds bij je huisarts terecht voor een soa-test

GGD IJsselland in Nederland verwacht zich aan een sterke toename van soa-diagnoses. Mark Sergeant, specialist MSM bij Sensoa, verwacht dat niet. 

“Wie een soa-test wenst, kan hiervoor nog steeds terecht bij de huisarts, net als vanouds. Er is dus geen reden om aan te nemen dat het aantal onbehandelde soa’s toeneemt omwille van COVID-19“, aldus Sergeant.

“Het is inderdaad zo dat sinds corona veel raadplegingen weggevallen zijn, om zich ten volle te kunnen richten op de actuele gezondheidsuitdagingen. Welke raadplegingen blijven en welke wegvallen hangt af van het ene ziekenhuis tot het andere.”

Het algemene testbeleid rond soa’s is anders in Nederland dan in België. In Nederland ga je voor soa-test naar een GGD, bij ons naar de huisarts. “In België wordt voor behandeling geen onderscheid gemaakt tussen symptomatische en asymptomatische soa’s.”

(Seks)dates vermijden

Wat betreft het coronavirus COVID-19 wordt, door Sensoa en anderen, duidelijk afgeraden om te daten of op een andere manier seksuele contacten met losse partners te hebben, zolang de oproep van social distancing geldt

“Dat zou dan ook inhouden dat kansen op overdracht van soa’s sterk zouden dalen in de komende weken”, aldus Sergeant. “Ook in Nederland luidt het advies zich te onthouden van losse seksuele contacten.”

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: