Willem Herbots als Robbe IJzerman in ‘wtFOCK’: “Het moest verantwoordbaar zijn, een hetero-acteur die een homoseksueel persoon speelt”

Willem Herbots (20) speelt de 16-jarige Robbe IJzerman in ‘wtFOCK‘. Seizoen 3 draait rond hem, zijn ontluikende homoseksualiteit, zijn romance met Sander Driesen (een geblondeerde Willem De Schryver) en mentaal welzijn. Herbots gaf een uiterst zeldzaam interview aan Femke Lippens van de Thomas More Hogeschool die met Janne Schellingen de blog #Triggered opzette.

Herbots vertelt at hij grondig research deed voor deze rol. “Het moest verantwoordbaar zijn. Voor anderen en voor mezelf. Als hetero-acteur die een homoseksueel persoon speelt.”

Herbots vergaderde met gay productiemedewerkers, met de andere Willem, de makers en de regisseur. Hij sprak met vrienden van vrienden die gelijkaardige ervaringen hadden als die van Robbe.

Homofoob geweld 

Een van de controversiële scènes in seizoen 3 is de homofobe aanval op straat. De scène wordt vaak onnodig bevonden. Onder meer Xavier Taveirne was geen fan van die scène. De passage komt ook niet voor in het bronmateriaal ‘Skam‘. 

Maar de productie wilde absoluut laten zien dat het nog gebeurden. “Twee gay kennissen van me werden vorige maand nog geslagen. Dat wilden we niet negeren in ‘wtFOCK'”, vertelt Herbots bij #Triggered.

Het volledige interview kan je lezen op de blog #Triggered van Janne Schellingen en Femke Lippens. Deze Engelstalige blog is het eindwerk dat ze maakten in opdracht van de opleiding International Journalism van de Thomas More Hogeschool.

Beeld: Timothy Junes
Bron: #Triggered

3 gedachten over “Willem Herbots als Robbe IJzerman in ‘wtFOCK’: “Het moest verantwoordbaar zijn, een hetero-acteur die een homoseksueel persoon speelt”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: