VRAAG & ANTWOORD | PrEP beschermt niet tegen coronavirus COVID-19

Sensoa stelde een lijst van vragen en antwoorden samen rond seks(ualiteit), intimiteit en PrEP in tijden van coronavirus COVID-19

Beschermt PrEP tegen het coronavirus? “Nee, dat is fake news”, stelt Sensoa sten stelligste. “Er doen momenteel sterke verhalen de ronde omtrent het coronavirus, zoals dat PrEP of hiv-medicatie beschermt tegen het coronavirus. Dat klopt niet.” 

“Er is geen enkel bewijs dat PrEP voorkomt dat je het corona-virus krijgt of dat je er sneller van geneest als je PrEP gebruikt. Dit gerucht is ontstaan doordat er geëxperimenteerd is met hiv-remmers als onderdeel van de behandeling van het coronavirus. Dat experiment was geen succes, hiv-remmers werken niet tegen het coronavirus.” 

(Tijdelijk) stoppen met PrEP?

Kan je stoppen met PrEP, nu je door corona geen seks heb? “Je kan altijd stoppen met PrEP en later weer beginnen. Sinds de maatregelen tegen het coronavirus moeten we een veilige afstand aanhouden tegenover personen die niet tot ons gezin behoren. Dat betekent dus ook geen dates of trio’s met andere mannen dan je vaste relatiepartner. En ook geen groepseks of seksfeestjes.” 

Als je vindt dat het voor jou geen zin heeft om nog elke dag PrEP te nemen, mag je daarmee stoppen zonder tussenkomst van een arts. 

Denk hierbij aan het volgende:

  • Stop met PrEP 2 dagen na de laatste keer seks. Let op, voor vrouwen of transmannen is dit zeven dagen.
  • Als je weer wilt starten met PrEP, begin je met 2 pillen tegelijk 2 tot 24u voor de seks. Als je maar 1 pil neemt en daarna neukt zonder condoom, ben je onvoldoende beschermd tegen hiv.  Men noemt dit ook de regel van 2+1+1. Je neemt 2 pillen wanneer je start minstens 2 uur voor de seks, vervolgens 1 pil per dag, tot 2 dagen na de laatste seks. 
  • Als je tussen het stoppen en het weer beginnen met PrEP seks hebt, gebruik dan een condoom. 
  • Heb je onbeschermde seks gehad terwijl je geen PrEP gebruikte? Overweeg PEP. Laat je opnieuw testen op hiv voor je weer met PrEP begint. 

Kan je nog PEP krijgen tijdens de corona-crisis?

Vermijd seksueel contact met losse partners om het risico op overdracht van het coronavirus te beperken.

Heb je toch een onbeschermd seksuele contact gehad, met risico voor overdacht van hiv? Neem dan contact op met een hiv-referentiecentrum of de spoeddienst van een ziekenhuis voor een PEP-behandeling. Maak sowieso eerst een afspraak!

PEP is nog steeds beschikbaar op de spoedafdeling van het ziekenhuis. Je neemt PEP binnen de 72 uur nadat je een risico hebt gelopen. Hoe eerder je met de behandeling begint, hoe effectiever het is. 

Wat is een risico?

  • anale seks tussen mannen zonder condoom;
  • gescheurd condoom met een partner waarvan de hiv-status onbekend is 

    seks met een partner die zijn hiv-medicatie niet neemt 

Denk eraan dat je risico loopt besmet te raken met het coronavirus door naar een ziekenhuis te gaan. 

Neem in noodgeval contact op met je huisarts. Voor de beste behandeling met PEP is het noodzakelijk om snel te handelen. 

Kan je je nog laten testen op soa’s en hiv? 

Heb je symptomen van een soa? Maak een afspraak met je huisarts, zodat er niet gewacht moet worden in de wachtkamer. Vermijd in alle geval naar spoeddiensten en gespecialiseerde centra te gaan zonder afspraak.  

Heb je geen klachten maar wil je gewoon check-up? Dan stel je de raadpleging best even uit. 

De meeste hiv-referentiecentra hebben op dit ogenblik de handen vol met het coronavirus. Spreekuren zijn afgeschaft of sterk ingeperkt. Sommige hiv-referentiecentra zoals het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) blijven op afspraak bereikbaar voor een soa-test.

Dat betekent dat er voorlopig geen opvolging meer is voorzien voor PrEP-gebruikers. Het is tijdelijk niet mogelijk om te starten met PrEP. Een bestaand voorschrift voor PrEP kan via mail opgevolgd worden. 

Beeld: mmmCCC, Pixabay
Bron: Alles over seks van Sensoa

%d bloggers liken dit: