Homoseks blijft strafbaar in Singapore

Het Hooggerechtshof van Singapore heeft artikel 377A van het Strafwetboek geldig verklaard. Homoseks blijft dus strafbaar in de Aziatische stadstaat. 

Meerdere mannen wilden 377A ongrondwettelijk laten verklaren. 377A voorziet tot twee jaar cel voor homoseks. Het strafartikel wordt zo goed als nooit toegepast, maar is een zwaard van Damokles op de hoofden van holebi’s

“Wetgeving blijft een belangrijke weergave van de publieke opinie en overtuigingen“, vatte hogerechter See Kee Oon samen. “Het is niet omdat deze strafwet amper wordt toegepast, dat het daarom overbodig is.”

India

De decriminalisering van homoseks in India opende perspectieven voor Singapore. Het Strafwetvoek van Singapore heeft immers dezelfde Britse wortels als de Indiase. 

Salad bowl

Singapore is een salad bowl. Een salade. In tegenstelling tot de melting pot of smeltkroes zijn er weliswaar veel ingrediënten, maar ze blijven wel onderscheidbaar. In Singapore is er een Indiase gemeenschap, een Maleisische, een Chinese een moslimgemeenschap en een blanke, westerse gemeenschap. 

Dictatuur

Singapore is een zachte dictatuur. Sinds de onafhankelijkheid in 1965 is de stadstaat een economisch succes geworden. De Chinese, Singaporese, Indische en Westerse gemeenschappen leven vredig samen, maar veelal apart. 

Maar individuele vrijheden zijn oppervlakkig. Persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en ideologie zijn beperkt.

Beeld: Wikipedia
Bron: Reuters, eigen verslaggeving

%d bloggers liken dit: