NEDERLAND | Mensenrechtencollege: transgender vrouw mag gewoon naar vrouwentoilet

Een transvrouw mag op school gewoon naar het vrouwentoilet. Dat oordeelde het College voor de Rechten van de Mens in Nederland deze week, naar aanleiding van een klacht van de 21-jarige studente Alex-Jessica Ramcharan

COC Nederland en Transgender Netwerk Nederland (TNN) juichen de uitspraak toe.

“Een belangrijke uitspraak en een grote steun in de rug voor transgender scholieren”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug

“Transgender scholieren mogen gewoon zichzelf zijn op school, het toilet van hun keuze gebruiken, en ze weten nu zeker dat het Mensenrechtencollege aan hun kant staat. Ik roep alle scholen, bedrijven en instanties op om deze uitspraak te volgen.”

Historiek

Ramcharan leeft sinds 2018 als vrouw. Het Techniek College Rotterdam weigerde haar in maart 2019 de toegang tot het vrouwentoilet. Men wilde dat ze gebruik zou maken van het herentoilet.

Als ze daar niet mee akkoord gaat, bedenkt de school als oplossing een eenpersoons genderneutraal toilet. 

Discriminatie, vindt ze. “Ik identificeer me als vrouw, dus ik ben een vrouw”, zegt ze tegen NRC Handelsblad. Het genderneutrale toilet bevindt zich bovendien op een andere etage dan waar zij les heeft. Sindsdien gaat ze vaak pas thuis naar de wc.

Verboden onderscheid

Het Techniek College Rotterdam maakte hiermee een verboden onderscheid, zo maakte het College voor de Rechten van de Mens deze week bekend. 

Het mensenrechtencollege wijst erop dat volgens de wet ook onderscheid op grond van genderidentiteit en genderexpressie verboden is. 

Dat verbod op discriminatie wegens genderidentiteit en genderexpressie kwam vorig jaar tot stand op aandringen van TNN, COC en het Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID) door een wetsvoorstel van D66, PvdA en GroenLinks.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: