WAT JUIST? | Hongarije gaat verandering van geslachtsaanduiding verbieden

Toevallig of niet op Transgenderzichtbaarheidsdag en in de chaos van coronavirus COVID-19 heft vicepremier Zsolt Semjén een wetsontwerp ingediende die veranderen van geslachtsaanduiding onmogelijk maakt. Want dat is blijkbaar een prioriteit in Hongarije.

Het wetsontwerp moet de Wet over de Burgerlijke Stand wijzigingen. Het zou de term ‘nem‘, wat in het Hongaars zowel geslacht, sekse als gender betekent, veranderen in ‘születési nem‘. Geboortegeslacht.

Een streep door de rekening van wie vindt dat het geslacht dat bij geboorte toegewezen werd, niet overeenkomt met de realiteit nu. Transgenders dus.

Bovendien zou de wetswijziging met terugwerkende kracht werken. Wie de voorbije twintig jaar de M in V of V in M liet wijzigingen, riskeert terug naar af te gaan.

Openlijk zichtbaar

“Dit wetsontwerp ontneemt transgender personen de kans hun identiteitsdocumenten te gebruiken zonder te vrezen voor hun leven”, zegt dr. Zsófia A. Szabó van Prizma Transgendergemeenschap.

“Transgenders riskeren dagelijks gediscrimineerd te worden, telkens je je identiteitskaart nodig hebt.”

Het wetsvoorstel voorziet namelijk dat ‘geslacht bij geboorte’ met het blote oog zichtbaar wordt. 

Dat betekent dat transgenders telkens geout zullen worden, telkens zich zullen moeten verantwoorden. Dat is behalve vervelend en vermoeiend ook gevaarlijk. 

Een pakje afhalen bij de post, een kredietkaart gebruiken, gaan sporten… alles wordt lastig. 

Volmachten

De regering van Viktor Orbán (Fidesz) heeft verregaande volmachten gekregen. Niemand kan de de regering nu tot orde roepen, behalve het Grondwettelijk Hof. En dat Hof is gevuld met Fidesz-getrouwen. 

Geslachtsregistratiewijziging verbieden druist nochtans in tegen eerdere arresten van het Hongaars Grondwettelijk Hof en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).

Publieke opinie

De publieke opinie volgt Orbán niet in zijn queeste tegen holebi’s en nu vooral transgenders. 70% vindt dat mensen hun voornaam n hun geslachtsaanduiding moeten kunnen wijzigen. 17% is tegen. 13% heeft geen mening. 

Naast ILGA-Europe en de LGBTI-Intergroup van het Europees Parlement heeft ook Dunja Mijatović, de Commissaris voor Mensenrechten bij de Raad van Europa, het wetsontwerp veroordeeld.

Beeld: Wikipedia
Bron: Háttér Társaság

13 gedachten over “WAT JUIST? | Hongarije gaat verandering van geslachtsaanduiding verbieden

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: