ILGA-Europe, Transgender Europe en anderen roepen Hongarije op verbod op M/W-wissel te laten vallen

ILGA-Europe en Transgender Europe roepen Hongarije op om het wetsontwerp dat het veranderen van geslachtsaanduiding op identiteitspapieren onmogelijk maakt, niet aan te nemen.

#Drop33“, stellen de organisaties. 33 is het nummer van het betrokken amendement. Transgenders de mogelijkheid, het recht ontnemen de geslachtsaanduiding op identiteitspapieren te laten wijzigen is een schending van de mensenrechten. 

De Hongaarse ngo Háttér Társaság, COC Nederland, Transgender Netwerk Nederland en Arc-en-Ciel Wallonie kaartten deze wansituatie al aan. 

“Hoe sluit je een arbeidsovereenkomst af als je niet ten volle erkend wordt als werknemer(ster)?”, vragen prof. dr. Petra De Sutter en Fourat Ben Chikha, beiden van Groen in een opiniestuk op ZIZO.

“Hoe vind je toegang tot de gezondheidszorg als je voor de overheid de facto niet bestaat. Hoe vind je een woning als je nergens welkom bent. Op een overheid die er alles aan doet om trans personen te stigmatiseren kan je niet rekenen voor de  bescherming van je vrijheid, waardigheid en streven naar rechtvaardigheid. De démarche van Orbáns wetvoorstel doet nog meer. Ze normaliseert transfobie binnen de Hongaarse samenleving. Het is een signaal dat transpersonen maatschappelijk vogelvrij verklaard worden.”

Europa 

Ook van het Europees Parlement en de Raad van Europa kwam protest. Maar of dat indruk zal maken?

Beeld: Wikipedia

Een gedachte over “ILGA-Europe, Transgender Europe en anderen roepen Hongarije op verbod op M/W-wissel te laten vallen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: