Bulgarije wint Eurovisongfestival 2020… volgens OUTtv-kijkers

Volgens de kijkers van OUTtv zou Bulgarije dit jaar het afgelaste Eurovisiesongongfestival hebben gewonnen, dat blijkt uit de jaarlijkse verkiezing die de zender hield onder haar publiek.

Dit jaar werd er voor het eerst ook om de mening van een vakjury gevraagd, bestaande uit Eurovisie-iconen zoals winnares Conchita Wurst (Oostenrijk) en oud-deelneemster voor Finland, Krista Siegfrids. Uit de gecombineerde resultaten van de vakjury en het OUTtv-publiek kwam de Bulgaarse Victoria met haar liedje ‘Tears Are Getting Sober‘ als winnaar uit de bus. 

IJsland

De winnende inzending bij de vakjury was ‘Think About Things‘ van Daði Freyr & Gagnamagnið voor IJsland

Maar, door een overweldigende steun van de duizenden OUTtv-kijkers voor Bulgarije, eindigde het melancholische ‘Tears Are Getting Sober’ op de eerste plaats. 

IJsland behaalde bij het publiek de vierde plaats. Winnares Victoria reageert verheugd op haar overwinning. 

In het OUTtv-programma ‘The Road To Eurovision‘ bedankt ze het publiek van de zender voor hun steun. “Jullie steun betekent veel voor me en brengt vreugde aan de mensen die mijn Eurovisie-deelname steunen.”

CEO Marc Putman vond het belangrijk om de zoektocht naar de favoriete artiest van het OUTtv-publiek tóch door te laten gaan, ondanks de afgelasting van het festival. 

“Wij als OUTtv vinden het heel belangrijk dat de makers van de liedjes, die volgend jaar niet gebruikt mogen worden, toch de waardering krijgen die ze verdienen. Het is bijzonder om te zien dat veel van onze kijkers nog steeds zo gepassioneerd op hun favoriet hebben gestemd.”

Vakjury

In de uiteindelijke uitslag van de poll staat Zwitserland op een tweede plaats, Litouwen eindigde als derde. 

De vakjury bestond zoals gezegd uit verschillende Eurovisie-experts. Naast de eerdergenoemde oud-deelnemers vertegenwoordigde Franklin Brown (1996) Nederland als jurylid. Verder zat ook de Griekse deelneemster van dit jaar, Stefania, in de jury, die uiteraard niet op haar eigen nummer mocht stemmen. 

Ook OUTtv-gezicht Jens Geerts (België) en voormalig delegatieleider voor Israël, Alon Amir, zaten in de vakjury.

Zwitserland

Geerts hield een persoonlijke peiling. Hij vond dat Belgen vooral de Zwitserse inzending ‘Répondez-moi‘ van Gjon’s Tears lusten.

OUTtv zoekt elk jaar naar de favoriete Songfestival-inzending van haar publiek. De peiling geldt als een belangrijke graadmeter voor het Eurovisisongfestival zelf. 

Voormalig winnaars van de poll zijn onder andere Duncan Laurence (2019), Netta (2018), Loreen (2012) en Lena (2010).

De reactie van winnares Victoria is zaterdagavond om 20.00 uur in het OUTtv-programma ‘The Road to Eurovision’ te zien. 

OUTtv is in Vlaanderen bij Telenet in het basispakket op kanaalnummer 52 te bekijken.

Beeld: Timothy Junes
Bron: OUTtv

%d bloggers liken dit: