Petra De Sutter en Fourat Ben Chikha: “Casus-Hongarije is stresstest voor het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens”

Hongarije wil het wijzigen van de geslachtsaanduiding op identiteitsdocumenten onmogelijk maken. In mensentaal: transgenders zullen de M op hun pas niet kunnen laten veranderen in een V en omgekeerd. Prof. dr. Petra De Sutter en Fourat Ben Chikha noemen dit een “stresstest” voor het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM).

De Sutter zetelt in het Europees Parlement, een instelling van de Europese Unie. Ben Chikha zetelt in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. Daar is hij Algemeen Rapporteur voor LGBTI-kwesties. Beiden zijn mandatarissen van de partij Groen.

Praktische problemen

De geslachtsaanduiding laten wijzigen is meer dan een principekwestie, het is ook een noodzaak. Wat als die niet overeenkomt met wat anderen zien? Gaan sporten, gaan zwemmen, 

“Hoe sluit je een arbeidsovereenkomst af als je niet ten volle erkend wordt als werknemer(ster)? Hoe vind je toegang tot de gezondheidszorg als je voor de overheid de facto niet bestaat. Hoe vind je een woning als je nergens welkom bent”, vragen De Sutter en Ben Chikha

“Op een overheid die er alles aan doet om trans personen te stigmatiseren kan je niet rekenen voor de  bescherming van je vrijheid, waardigheid en streven naar rechtvaardigheid. De démarche van Viktor Orbáns wesontwerp doet nog meer. Ze normaliseert transfobie binnen de Hongaarse samenleving. Het is een signaal dat transpersonen maatschappelijk vogelvrij verklaard worden.”

En nu?

“Het is aan ons om schouder aan schouder te staan met de LGBT-gemeenschap in Hongarije. Voor zowel het Europees Parlement als de Raad van Europa zal wat er vandaag in Hongarije gebeurt beschouwd worden als een stresstest voor het Europees verdrag voor de  mensenrenchten.”

“De druk op de EVP-fractie waartoe Fidesz (de partij van Orbán) behoort neemt toe, nadat Orban zich alle macht heeft toegeëigend. Het is een goede zaak dat CD&V eindelijk de rug recht en hopelijk deze keer het dreigement om Fidesz uit de Europese fractie te zetten hard maakt.”

Is het daarmee opgelost? Natuurlijk niet. “De nood om de verschillende LGBT-organisaties in Hongarije te ondersteunen, ook financieel, is nog nooit zo hoog geweest. ILGA-Europe (De Europese LGBT+ koepelorganisatie) doet wat ze kan met beperkte middelen, maar dit volstaat niet.”

Solidariteit

“We hebben een Europa nodig dat zich solidair toont met alle minderheden. Dat ervoor zorgt dat minderheden geen pasmunt worden in tijden van crisis.”

“Of zoals het Hongaarse oppositielid Zita Gurmai (MSP) zegt: ‘Zoek een vijand uit, verzwak deze vijand. Dit is de gebruikelijke werkwijze van Orbán. Maar deze keer is het een het bliksemafleider om de aandacht af te leiden omdat er een  gebrek is aan mondmaskers en beademingstoestellen ten gevolge van een besparingspolitiek in de gezondheidzorg’.”

“De weg naar een Hongaarse samenleving die de LGBT-gemeenschap erkent en viert in al zijn diversiteit lijkt nog ver weg, maar die dag komt. Want we weigeren te aanvaarden dat binnen de Europese Unie rechten worden teruggeschroefd, daar hebben velen te hard voor gestreden”, besluiten de twee groenen.

Beeld: Wikipedia
Bron: ZIZO

Een gedachte over “Petra De Sutter en Fourat Ben Chikha: “Casus-Hongarije is stresstest voor het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: