CORONAVIRUS | Laat Australië ook bloeddonatie door homo- en biseksuele mannen toe?

In de Verenigde Staten heeft de Food and Drug Administration (FDA) de sperperiode voor bloeddonatie door homo- en biseksuele mannen verlaagd van twaalf naar drie maanden. In Australië hopen activisten op eenzelfde evolutie.

Coronavirus COVID-19 zorgt voor een tekort aan bloedzakjes en daardoor kon in Amerika een taboe sneuvelen. Ook in Australië? 

De strenge eisen voor MSM-bloeddonatie ontstond door de aidscrisis, maar de wereld is anders nu. PrEP en medicatie maken homoseks veiliger. Hiv opsporen is gemakkelijker. 

Rodney Croome van Just.equal: “Risico op hiv is er na onveilige seks, niet na homoseks.” 

De organisatie wil dat er gekeken wordt naar gedrag, niet naar seksuele oriëntatie. 

In de wereld

Spanje, Zuid-Afrika, Italië, Rusland en Mexico leggen mannen die seks hebben met mannen geen extra beperkingen op. 

Andere landen leggen een wachttijd van drie maanden op. Dat wil zeggen dat de potentiële donor drie maanden lang geen homoseks mag hebben als hij bloed wil geven. Dat is onder meer het geval in het Verenigd Koninkrijk, Canada en nu de VS.

Malta, België en Ierland laten mannen twaalf maanden wachten. Malta en België staan op 1 en 2 in de Rainbow Europe Index van ILGA-Europe. ILGA-Europe tilt niet zwaar aan beperkingen op bloeddonatie.

Er zijn ook landen die vasthouden aan een levenslang verbod op MSM-bloeddonatie zoals Oostenrijk, Maleisië en Griekenland

Beeld: Wikipedia
Bron: Gay Star News

%d bloggers liken dit: