NEDERLAND | Geen gespecialiseerde politiemensen in strijd tegen holebifobie en transfobie

De Nederlandse regering voorziet geen extra politiemaatregelen om de veiligheid van holebi’s en trangenders en andere gediscrimineerde groepen te bevorderen. “Wéér niet”, klaagt COC Nederland.

Dat blijkt uit de reactie van minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) op een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) over discriminatie en haatmisdrijven.

COC Nederland, Transgender Netwerk Nederland (TNN) en de Nederlandse Organisatie voor Seksediversiteit (NNID) pleiten al lang voor meer maatregelen om de veiligheid van holebi’s, transgenders en intersekse mensen te verbeteren. Ze roepen de Tweede Kamer op om daar opnieuw op aan te dringen bij minister Dekker en het kabinet.

De belangenorganisaties willen onder meer gespecialiseerde agenten, meer steun voor Roze in Blauw-politieteams en verplichte aandacht op politieacademies voor de aanpak van discriminatie. In plaats daarvan zet de regering in op zaken als ‘verwachtingsmanagement bij slachtoffers’.

“We hebben agenten nodig, geen verwachtingsmanagement”

“We hebben geen verwachtingsmanagement nodig”, aldus voorzitters Astrid Oosenbrug (COC), Brand Berghouwer (TNN) en Inge Intven (NNID). 

“We hebben gespecialiseerde agenten nodig die daders van discriminatie en geweld aanpakken en zorgen dat ze veroordeeld worden.”

Ongeveer zeven op de tien LGBTI’s in Nederland krijgen in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Daarvan doen er jaarlijks zo’n 1.500 melding of aangifte. Toch worden er minder dan tien daders per jaar voor LGBTI-discriminatie veroordeeld. 

COC, NNID en TNN vinden dat dat anders en beter moet. “Het is tijd voor minder geweld en meer veroordeelde daders.”

Discriminatierechercheurs

De organisaties pleiten onder meer voor gespecialiseerde politierechercheurs om discriminatie aan te pakken. 

Ook de Tweede Kamer is daar vóór. In het rapport van het WODC worden zulke rechercheurs genoemd als best practice. Ook landen als het Verenigd Koninkrijk, België, Spanje, Zweden, Finland en Oostenrijk maken er gebruik van. Minister Dekker schrijft nu aan de Tweede Kamer dat zulke agenten er in Nederland vooralsnog niet komen.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

Een gedachte over “NEDERLAND | Geen gespecialiseerde politiemensen in strijd tegen holebifobie en transfobie

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: