AMSTERDAM | Homokoppel filmt agressie: “kankerhomo’s”

Zondag is in Amsterdam Oost een homokoppel uitgescholden en bespuwd toen het koppel hand in hand naar de supermarkt liep. COC Nederland spreekt van een afschuwelijk incident en dringt aan op meer maatregelen tegen holebifoob en transfoob geweld.

COC Amsterdam zoekt contact met de slachtoffers om hen ondersteuning aan te bieden. “Het is gewoon afschuwelijk als je wordt aangevallen om wie je bent, omdat je hand en hand loopt met je vriend”, zegt COC Nederland-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Daar word ik net als de slachtoffers heel boos om.”

7/10

Oosenbrug wijst er op dat zo’n zeven op de tien holebi’s en transgenders in hun leven te maken krijgen met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Ze wil dat de regering meer doet om holebifoob en transfoob geweld aan te pakken. 

“Het is tijd voor minder geweld en meer veroordeelde daders”, aldus de COC-voorzitter. Op 9 april deed COC Nederland al een gelijkaardige oproep.

De LGBT-koepel wil onder meer agenten die gespecialiseerd zijn in de aanpak van discriminatie, meer steun voor Roze in Blauw-politieteams en verplichte aandacht op politieacademies voor de aanpak van discriminatie. Op scholen zou meer en betere aandacht aan LHBTI-acceptatie moeten worden besteed.

“Op een gegeven moment ben je er klaar mee”

Het koppel, Fabio en Daniël, werd op zondag 12 april uitgescholden door een groep jongeren toen ze op weg waren naar de supermarkt. De mannen hebben vaker te maken met discriminatie, maar negeren dat meestal. Het stel besloot dit keer in gesprek te gaan. 

“Op een gegeven moment ben je er gewoon klaar mee”, zegt Daniël tegen de Amsterdamse zender AT5. Het koppel kreeg onder meer “fucking homo’s”, “kankerhomo’s” en “je kankermoeder” te horen.

De sfeer werd agressiever en omstanders probeerden in te grijpen. Fabio en Daniël besloten om de politie te bellen, waarop het grootste deel van de groep ervandoor ging. Bij aankomst van de politieagenten was ook de laatste belager weg. 

Meerdere mensen boden aan om een getuigenverklaring af te leggen bij de politie.

De politie kon de groep niet meer vinden en vertrok. Daarna zouden twee van de belagers zijn teruggekeerd op een scooter. Ze bespuugden Fabio en reden weg. De slachtoffers hebben een deel van het conflict vastgelegd op video.

Fabio is geschokt dat hem dit juist in Amsterdam overkomt. Hij is geboren in Brazilië, “een land waar de president [Jair Bolsonaro, red.] zegt dat hij liever een dode zoon dan een homoseksuele zoon heeft”.

Fabio en Daniël roepen slachtoffers van holebifobe en transfobe scheldpartijen en geweld op om altijd aangifte te doen. 

“Anders gaat de intolerantie door”, aldus Fabio. 

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: